Trots att corona-krisen tar upp kanske nittio procent av vårt nyhets- och informationsflöde just nu så händer det ju faktiskt andra saker samtidigt. Nyligen har en debatt om bostadsbyggande i Piteå Kommun blossat upp. Det publicerades även en skämtartikel i Piteå-Tidningen igår på första april om detta, just eftersom att ett eventuellt bostadsbyggande vid Norrstrand på senare tid blivit ett allt hetare ämne för piteåborna att diskutera.
Om vi släpper just Norrstrandområdet, som blivit det mest omdiskuterade, och bara generaliserar en stund (vilket denna ledare menar att göra genomgående), så är det faktiskt så att byggkranar i centrum är ett kvitto på att det händer saker i en stad. Det är alltid någonting positivt. Sedan får diskussioner om vems favorit-promenadstråk som drabbas eller vilket hus som får sämre utsikt från altanen komma längre fram. Men att det byggs, och finns en vilja att bygga, bostäder är alltid en positiv utveckling.
Bostadsbyggande betyder både att behov av fler bostäder finns och att det i sin tur kommer ge effekter på handel, näringsliv, kultur och allt som behövs för att hålla ett centrum levande. Och ett levande centrum är ju utan tvekan något vi alla hoppas på att ha när corona-krisen är över, med tanke på hur mycket vi kämpar för våra lokala företag, exempelvis inom restaurang och handel.
När det gäller utsikt, stränder, promenadstråk och så vidare, så kan självklart ingen kommun panga upp byggnader på vartenda grönområde utan en helhetstanke bakom. Men det är det heller ingen kommun som gör. Alla kommuner i Sverige har planerare och arkitekter som sitter och lurar och funderar på hur man skapar ett trevligt centrum och där ingår grönområden och parker. Ibland kan folk ändå bli missnöjda, men det finns alltid omsorgsfulla överväganden bakom varje nytt byggprojekt.
Nästan lika mycket som fabriksrök, får byggkranar tillväxtälskarna att mysa. Och ifall spridningen av corona-viruset kommer leda till den ekonomiska kris och massarbetslöshet som många förutspår, då är frågorna man ska ställa sig snarare: Vilka företag får bygga och vilka arbetsvillkor och avtal har dessa för sina arbetare? Blir det bostadsrätter eller hyresrätter? Om det blir hyresrätter, vad blir då hyran? Sådana frågor kommer vara relevanta när ekonomin tryter, och allt det ligger på kommunen att upphandla med piteåbornas bästa i åtanke.