Regeringen och Vänsterpartiet har nu enats om ett förslag för att begränsa bolagsvinster inom skolan och omsorgen.
Det ur utmärkt.
– Beräkningar visar att övervinsterna 2015 uppgick till cirka 4,7 miljarder kronor. Det är pengar som behövs i vår gemensamma välfärd och skulle räcka till att till exempel anställa 8 000 gymnasielärare. När vi ställer krav på att en större del av våra skattemedel ska gå till verksamheten finns förutsättningar för att höja kvaliteten, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) när han presenterade förslaget.
Det här innebär att Sverige anpassar sig till en europeisk standard där det finns tydliga begränsningar och förbud mot oskäliga vinster i välfärden. Den extremt liberala lagstiftningen i Sverige har varit undantaget, vilket lett till att stora koncerner kunnat berika sig med skattemedel.
Allt talar för att allianspartierna och Sverigedemokraterna kommer att fälla regeringsförslaget. Man värnar i första hand kapitalägarnas intressen – inte skolbarnens och vårdtagarnas behov. En sådan strid behöver inte den politiska vänstern frukta.
Förhandsröstningen i presidentvalet i Finland har inletts. Valdagen är den 28 januari. Det är ingen särskilt dramatisk valrörelse. Praktiskt taget alla väntar nämligen att president Sauli Niinistö blir omvald. Han var tidigare bland annat justitieminister och finansminister. I en opinionsmätning uttalade 72 procent sitt stöd för honom. Socialdemokraten Tuula Haatainen får stöd av tre procent. De tre presidenterna före Niinistö – Mauno Koivisto, Martti Ahtisarro och Tarja Halonen – tillhörde alla socialdemokraterna. Sannfinländarna lanserar i detta val Laura Huhtasaari. Hon är religionslärare, har kritiserat evolutionsteorin och beundrar USA:s president Donald Trump. Dessutom gillar hon personminor. Laura får fem procent i mätningarna och blir dessbättre inte Finlands president.
Den alltmer populistiske centerpolitikern Paavo Väyrynen får starkare stöd än partiets officiella kandidat Matti Vanhanen, vilket lär oro en del strateger på partihögkvarteret. Centern i Finland har problem, precis som socialdemokraterna.
Alltså: Det blir Sauli Niinistö en period till.
Nu ska ridning och långgolf kunna ge friskvårdsbidrag. Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom förändrat rättspraxis för vilka motionsformer som kan vara tillåtna för friskvårdsbidrag.
Häst tillhandahålls dock inte av myndigheterna, inte heller en järnfemma.
Jag läser på Skatteverkets hemsida på ej skattefria förmåner inom motion och friskvård.
Att lära hunden att gå igenom tunnlar och springa på stegar, agility, är inte bidragsgrundande. Men vad händer om man agilitytränar en ponny?
Att pilkastningsgrenen dart inte platsar kan man lättare förstå. Inte heller schack går för sig, babysim får också nobben liksom fiske och jakt. Det vore intressant att lyssna på motiveringarna varför exempelvis bergsklättring underkänns medan det går bra att rida.
Ha nu en riktigt fin helg!