Under tisdagen hoppade allianspartierna av de bostadspolitiska samtalen med regeringen.
De skyller på att regeringen är för försiktig och lutar sig för mycket åt vänster. Men det känns också som att de borgerliga inte var så intresserade av att komma överens. Nu finns det ju inget som hindrar alliansen från att använda bostadspolitiken som ett slagträ mot regeringen i valrörelsen 2018.
Men detta försök att plocka billiga partipolitiska poänger är inte bra för bygg- och bostadsmarknaden. Investeringar i bostäder är – liksom satsningar i energisystem – stora och långsiktiga investeringar för både samhälle, enskilda och företag. Därför hade det varit välgörande för alla aktörer om det blivit en bred överenskommelse som skapat långsiktiga och stabila spelregler. Kortsiktig valtaktik är inget som gagnar byggandet. Den S-ledda regeringen gör nu vad den kan för att reparera skadan. Den har tagit fram en lista med totalt 22 punkter. Bland annat vill regeringen utbilda fler byggjobbare, få fram mer byggbar mark, skynda på planprocesser, sänka flyttskatten och försöka få ned de höga byggkostnaderna.
Förhoppningsvis kan förslagen få tillräckligt med stöd i riksdagen för att bli verklighet. Det kan inte ligga i alliansens intresse att blockera tankar och idéer som kan medverka till att öka byggandet i Sverige. Enligt Boverket behöver det byggas 710 000 bostäder de närmaste tio åren. Det säger något om behovet av samling och krafttag i bygg- och bostadspolitiken.
Ett ökat bostadsbyggande är dessutom en fin stimulans för hela samhällsekonomin och arbetsmarknaden. Sambandet är klassiskt och tydligt. I sina tal inför valet 1982 använde sig Olof Palme av Ludvig Svenssonsgardinfabrik i Kinna för att beskriva hur en aktiv bygg- och bostadspolitik genererar fler jobb. Ett ökat bostadsbyggande leder till höjd försäljning även av Ludvig Svenssons gardiner, framhöll Palme.
Samma effekt finns även i det moderna samhället. Ett ökat byggande ger inte jobb åt bara Byggnadsarbetareförbundets medlemmar. Det kommer även att innebära ökat behov av byggmateriel, maskiner, transporter, arkitekter med mera. Det blir ökade inköp av vitvaror, möbler, bredbandsuppkopplingar med mera. ”Det blir till och med jobb på Gunnebo spikfabrik som är mitt favoritexempel”, säger dagens S-ledare och statsminister Stefan Löfven.
Kort sagt: Många har skäl att glädjas om byggandet ökar. Det är en god hjälp på vägen för att nå regeringens mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. De senaste siffrorna från Boverket visar även att byggandet är på väg uppåt. Men det kommer att krävas mer.
Folkmängden förväntas öka med drygt 1,2 miljoner personer de kommande tio åren, visar SCB:s senaste prognos från april. Boverket menar därför att byggtakten de närmsta fyra åren, år 2016 till år 2020, måste vara 88 000 nya bostäder varje år. Det manar till aktivitet och handling på både lokal och central nivå. Ingen ansvarskännande politiker kan sitta med armarna i kors.