Det väntar en dramatisk politisk höst för statsminister Stefan Löfven (S).
Hur kommer det att gå med KU-förhören, misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist, skattepolitiken, statsbudgeten och allting annat? Kommer regeringen att klara sig igenom alla skärseldar?
Under måndagen fick dock Löfven lämna alla dessa politiska vardagsfunderingar för en stund. På SSU-kongressen i Älvsjö talade han framtid och visioner.
Han lyfte blicken utanför landets gränser och påminde om Olof Palmes idéer om gemensam säkerhet för gemensam överlevnad.
"Världen behöver mer samarbete för att möta krig, förtryck, orättvisor och klimatutmaningarna. Det är därför vi är engagerade i FN och EU", sa Löfven.
Det är även bakgrunden till Stefan Löfvens initiativ om en "global deal" – en världsomspännande överenskommelse för att utveckla arbetsvillkoren i hela världen – och det sociala EU-toppmötet i Göteborg i november.
Bättre levnadsförhållanden för fler människor ska bidra till att skapa en tryggare och säkrare värld för oss alla. Otrygghet och fattigdom skapar spänningar och osäkerhet.
Även på hemmaplan står jämlikheten och arbetet för ökad rättvisa i fokus för Löfven.
I sitt tal till SSU:arna beskrev Löfven de många positiva siffrorna i svensk ekonomi just – ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 14 år, sysselsättningsgraden är den högsta i EU, exportindustrin går som tåget och bostadsinvesteringarna ökar kraftigt.
Men Löfven är inte nöjd med det. "Vi har fortfarande klyftor i vårt land", konstaterade han och framhöll att kampen mot dessa orättvisor måste stå i fokus.
?
Hoppingivande är att Sverige nu också har en ekonomisk utveckling som gör det möjligt att satsa ordentligt på välfärds- och fördelningspolitiken.
"Vi har förutsättningar att investera mer för att få människor i arbete, förbättra skolorna och utveckla sjukvården i hela landet", framhöll Löfven.
Statsministern underströk dock att allt inte kan ske på en gång. "Men färdriktningen måste vara klar. Den är att stärka jämlikheten", konstaterade han.
En sådan politik för jobb, jämlikhet och rättvisa är antagligen också det bästa sättet att mota tillbaka nazister och andra antidemokratiska krafter som nu försöker göra sig breda i det svenska samhällslivet.
Hög arbetslöshet och stora sociala klyftor har alltid varit en grogrund för politiska ytterlighetsrörelser.
"Därför är den viktigaste uppgiften för mig att visa vägen till ett samhälle som bygger hopp och framtidstro", sa Löfven helt riktigt.
Tydligt var att budskapet gick hem bland SSU:arna. Både före och efter sitt tal möttes Löfven av starkt bifall och stående ovationer från de 249 kongressombuden.
Dessa applåder ger Löfven en del råg i ryggen inför höstens alla utmaningar. Men de förändrar inte det parlamentariska läget.
Om Löfven ska kunna få stöd för en mer jämlikhetsinriktad politik så gäller det att få med sig fler än S, V och MP i riksdagen.
Bollen ligger hos allianspartierna. Om M, C, L och KD vill göra gemensam sak med SD kan de fälla inte bara försvarsministern och flygskatten utan hela regeringen Löfven när de vill.
Å andra sidan kan de välja att börja prata med regeringen om budgeten, skatterna, vinster i välfärden och annan sakpolitik.
I Älvsjö upprepade Stefan Löfven att han gärna ser sådana konstruktiva samtal över blockgränsen och han inte vill medverka till någon politisk kris i Sverige.
Jag hoppas att allianspartierna tar den utsträckta handen.
Det innebär i så fall att regeringen med all sannolikhet får backa från en del av sina skattehöjningsförslag. Men statsfinanserna är så pass starka att det ändå kommer att finnas utrymme att göra ordentliga satsningar på vård, skola och omsorg under de kommande åren.
Socialdemokrater och socialt anständiga krafter i borgerligheten borde kunna förenas i ett handslag för Sveriges bästa.