Blocken finns inte mer

Partiledarna stod uppställda i vänster- och högerblock, men blocken sprängdes i Agendas direktsändning på söndagskvällen.

Partiledarna stod uppställda i vänster- och högerblock, men blocken sprängdes i Agendas direktsändning på söndagskvällen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2018-05-08 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De åtta partiledarna stod uppställda till vänster och höger enligt den traditionella blockindelningen. Efter söndagens debatt i Agenda finns inte blocken längre. De sprängdes i direktsändning.

Det hjälpte inte att programmakarna delat i debatten i fyra sakområden med inledande dueller. Partiledarna ville ändå prata om det som ligger dem varmast om hjärtat. Isabella Lövin (MP) talade om klimatet även när det gällde jobb och välfärd. Jan Björklund (L) halkade in på skolan så fort han fick chansen.

Men den fråga som genomsyrade hela kvällen var migration och integration, Jimmie Åkessons favoritämne. SD-ledaren kom dock som vanligt inte in i matchen. Han såg mest frustrerad och irriterad ut.

Frustationen kom säkert också från att Moderaterna och numera även Socialdemokraterna snott mycket av hans politik. Det driver SD ännu längre ut på flanken, nu vill partiet starta angiveriverksamhet enligt gammalkommunistisk DDR-modell.

Ulf Kristersson (M) satte tonen när han öppet friade till Stefan Löfven (S). Integrationspolitiken är en ödesfråga för landet, hävdade han och erbjöd sig att göra upp med Socialdemokraterna. Han vill återupprätta den järnpakt som de två stora partierna skapade på 90-talet kring en hård och strikt migrationspolitik.

Stefan Löfven tog inte direkt emot den utsträckta handen, men det står klart att han står betydligt närmare Kristersson än sin regeringskollega Isabella Lövin i migrationspolitiken.

I Stefan Löfvens Sverige byggs numera murar. De hårda beskeden i fredags om nej till familjeåterförening och ja till tillfälliga uppehållstillstånd har flyttat partiet högerut och den upprörda och berättigade interna kritiken verkar ha överraskat Löfven.

Kristersson gjorde återigen klart att den som röstar på M inte får Annie Lööfs (C) migrationspolitik. Klyftan i alliansen är minst lika stor i denna fråga som den mellan S och MP. Notera att det var de små borgerliga partiernas ledare som mest talade om en framtida alliansregering, inte Ulf Kristersson.

Isabella Lövin försökte nyansera de borgerliga partiernas svartmålning av integrationen. Sysselsättningsgraden bland utrikes födda kvinnor i Sverige är högre än sysselsättningsgraden för alla kvinnor generellt i Europa. Integrationen går också snabbare och fler får arbete i dag jämfört med för fem år sedan. Det är en glädjande utveckling.

Om S och M står nära varandra i migrationspolitiken är avståndet mycket stort i andra frågor. Stefan Löfven vill att integrationen ska förbättras genom stora satsningar på utbildning. Ulf Kristerssons recept är lägre trösklar, ett förskönande uttryck för sänkta löner.

Samstämmighet i en fråga bygger inte nya samarbeten. Det blir inte enklare när Ulf Kristersson efter Agenda säger till DN att han är beredd att även inkludera Sverigedemokraterna i en bred migrationsöverenskommelse. ”Inte på kartan”, blev Stefan Löfvens korta svar.

För den som ville få lite klarhet i hur landet ska styras efter valet i september slutade partiledardebatten i ett enda stort frågetecken.

Läs mer om