Barns rättigheter är lagstadgade i Sverige. Men problemen är inte lösta. Den stora jämlikhetsskuld som byggts upp under pandemin kräver mer insatser från regeringen, i syfte att skapa ett samhälle där barns uppväxtvillkor är jämlika.
En stor del av problemet är bristande möjlighet för barn att tillgodogöra sig rätten till en meningsfull fritid och att på jämlika villkor utvecklas till morgondagens demokratiska medborgare. Det är en av framtidens största utmaningar.
Ett oerhört engagemang sprider sig bland barn och unga för en hållbar och demokratisk värld. Framtidstro finns, men denna generation är fullt medvetna om att vuxna inte kommer lösa problemen åt dem. Faktum är att politiker, företagsledare och andra makthavare förmodligen hade struntat i många av problemen om inte gatorna varit fyllda med miljontals unga som kräver förändring.
Under Socialdemokraternas kongress riktade SSU:s nyvalda ordförande Lisa Nåbo kritik mot Greta Thunberg för att hon inte organiserade sig partipolitiskt. Frustrationen är förståelig, men lösningen är inte att fler ska bli aktiva partipolitiskt utan att inkludera fler i det demokratiska samtalet. Barn- och ungdomsorganisationer har i alla tider varit de som skapat dessa samtal.
Folkbildningen är en central del i den svenska demokratin och tidigt fångade vi i Unga Örnar upp folkbildningsidealet i vår organisation. På läger valde barnen en regering och riksdag och fick lära sig om det svenska statsskicket, de fick demokratiskt bestämma vilka lekar som skulle lekas, ledarna skapade forum där det demokratiska samtalet var prestigelöst och på lika villkor.
Idag fortsätter vi den traditionen för att vi är medvetna om att vi tillsammans med andra organisationer utgör grundbulten för svensk demokratis överlevnad. Det är hos oss en tidig organisering sker och framtidens demokratiska medborgare börjar sin bildningsresa. Trots den viktiga uppgift som åläggs oss visar politiken väldigt lite engagemang för demokratins framtid. Barn- och ungdomsorganisationer är beroende av anslag från staten för att verksamheten ska fungera. I flera år har samtal förts med regeringar av alla färger och anslagen har inte ökat.
Det är givet att barn och unga väljer aktivism när utrymmet för forum där de själva äger det politiska samtalet, genom demokratisk organisering, krymper. Vidare är organisationer som Unga Örnar en garant för att barn ska få en meningsfull fritid som bygger på att krossa barriärer mellan samhällsklasser och ge alla barn samma rätt till en fritid. Därför bör Nåbos kritik riktas mot den svenska regeringen. Det är politiker som minskat utrymmet för det demokratiska samtalet. Inte barn och unga.
I år fyller Unga Örnar 90 år. Det är inte en trött eller sliten 90-åring, tvärtom. Det är en stark, entusiastisk och kampfylld 90-åring som är redo att ta sig an uppgiften att organisera unga demokratiskt. Det handlar i grund och botten om att ha organisationer som välkomnar barn och unga av alla åsikter och bakgrunder in i det demokratiska samtalet. Det ska vara låga trösklar, högt i tak och en öppenhet för vad medlemmarna vill ha för typ av organisation.
Demokratin behöver vinnas av varje generation. Det vi kan göra är att skapa förutsättningar för att denna generation ska vinna kampen om vilket samhälle Sverige ska vara i framtiden. I den kampen är Unga Örnar redo att stå i täten, för alla barns rätt till demokrati, jämlikhet och meningsfull fritid.