Avskriv inte extraval i höst

Ombildning. Två statsråd har avgått men försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar.

Ombildning. Två statsråd har avgått men försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar.

Foto: Erik Simander/TT

Ledare2017-07-28 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu handlar det om Peter Hultqvist, försvarsministern. Politikern från Stora Tuna stod bredvid statsministern vid torsdagens presskonferens. Beskedet var att ministrarna Anders Ygeman och Anna Johansson lämnat regeringen. Veteranerna Heléne Fritzon och Tomas Eneroth blir nya statsråd. Justitieminister Morgan Johansson blir även inrikesminister. Ygeman lanseras som gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen, vilket innebär att han behåller en central position valåret 2018.

Den stora frågan är nu vad som händer om riksdagen uttalar misstroende mot försvarsminister Hultqvist och tvingar honom bort från posten. Statsministern gav inget tydligt svar på den punkten. Löfven kan plocka in någon annan politiker och sedan regera vidare, ”för landets bästa”. Men han kan också agera mer kraftfullt, exempelvis utlysa ett extraval. Det ingår i spelet att inte visa alla kort. När riksdagen samlas för omröstning om förtroendet för Hultqvist finns statsministern varning som en rovfågelsiluett ovanför riksdagshuset. Fäller ni Hulqvist – ja, då …

Den förre försvarsministern Mikael Odenberg (M) har uttryckt förvåning över att Alliansen uttalade misstroende mot Hultqvist. Även borgerliga försvarsdebattörer har reagerat på beslutet och framhållit den socialdemokratiska ministerns alla förtjänster. Socialdemokraterna hoppas givetvis att denna interna borgerliga kritik ska leda till en omprövning. Men knappast. Lagt kort ligger. Det är svårt att tro på en borgerlig reträtt från skyttegraven, efter det bombastiska utspelet på onsdag morgon.

Om Löfven skulle välja att bara byta ut Hultqvist kan det inspirera borgerligheten till fler försök att pricka statsråd. Magdalena Andersson har ju varit i skottgluggen. Om Sverigedemokraterna bestämmer sig för att försöka få bort henne är risken uppenbar att de fyra andra borgerliga partierna hakar på. Det Sverige som Stefan Löfven vill ta ansvar för kan då inte regeras.

Därför måste en prickning av Hultqvist leda till kraftfulla reaktioner. Ett extraval är då ett bra alternativ för att möta en politiskt ansvarslös opposition. Det senaste extravalet i Sverige genomfördes för 59 år sedan så ingen kan ju hävda att metoden används för ofta. Regeringsombildningen i torsdags gör alltså inte att extraval kan föras ut ur diskussionen.

Under presentationen av de nya statsråden betonade statsministern Tomas Eneroths förhandlingsrutin från riksdagen och att Heléne Fritzon leder en kommun tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet. Och Löfvens lösning på dagens instabila parlamentariska läge är förmodligen att söka någon form av samverkan åt det hållet. Men både Liberalerna och Centerpartiet föredrar att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna. Åkesson, som leder det klart största borgerliga partiet, håller nu i taktpinnen medan den formella oppositionsledaren Anna Kindberg Batra är ett slags honorärordförande för borgerligheten.