Men, ett stort problem med psykisk ohälsa är stigman att prata om det. Att man känner sig nedstämd är liksom inte alltid en godtagbar förklaring till att man inte klarar av studier eller arbete, på samma sätt som feber är. Det är inte heller en socialt naturlig grej att prata om alla gånger.
Att ta hjälp när man mår dåligt är inte heller så lätt. Vi förväntas avfärda vår ångest över saker och när vi väl kanske inser att vi vill träffa någon kurator eller psykolog så är väntetiden lång, och det leder i sig till att vi att pressar undan känslor istället för att prata om dem. Kanske är inte saker så jobbiga ändå, kanske har jag bara en dålig dag? Vecka? Månad?
I dagens Piteå-Tidningen vittnar skolkuratorer om ökad press på jobbet. Kuratorerna har gjort en skrivelse till Piteå Kommun om att det bland annat behövs fler anställda för att kunna möta behoven. Helst skulle de vilja kunna bedriva drop in-verksamhet för elevernas skull, då antalen samtal per termin ökat.
Att antalet samtal ökar behöver inte enbart betyda att barn och unga mår sämre nu än tidigare. Det kan också vara en indikation på att trösklarna är lägre inför att prata om det, och att eleverna i större grad vågar söka hjälp för sånt som gör att de mår dåligt. Det är viktigt att ha i åtanke, för det finns alltid de som menar att barn idag har det mycket lättare än förr och därmed bara borde gaska upp sig.
En reform för framtiden, som vore väldigt bra om det gick att tillföra statliga medel för att införa i alla kommuner, är att varje elev ska ha en obligatorisk träff med skolkuratorn per termin eller läsår. Det skulle göra “att gå till kuratorn” mindre utpekande generellt, och det skulle också underlätta för kuratorerna att jobba mer förebyggande.
Om att träffa kuratorn vore obligatoriskt skulle de som mår dåligt av olika anledningar snabbare upptäckas, och problemen skulle kunna åtgärdas i tidigare stadie. Psykisk ohälsa kan som sagt bero på många olika saker, och ju tidigare det går att reda ut problemen desto snabbare skulle elevhälsan bli bättre.
Barn och unga ska på sikt ta klivet ut på framtidens arbetsmarknad. Allt tuffare krav i skolan gör att bara en enda termin av dåliga resultat, på grund av ens psykiska mående, att kan ge effekter på elevernas framtid, möjlighet till högre utbildning, med mera. Därmed ger det också effekt på samhället.
Det är alltså inte enbart principiellt rätt att hjälpa de som mår psykiskt dåligt, det är även en samhällelig vinst i det. Därför är att satsa på att motverka psykisk ohälsa, bland annat genom fler skolkuratorer, en investering för framtiden.