De flesta seriösa arbetsgivare inom krog- och taxibranschen har ändå personalutbildningar, planer för ökad trygghet för de anställda, och olika typer av larm att tillgå för de som arbetar. Men att arbetsmiljön är otrygg inom dessa yrken är något som även den mest seriösa arbetsgivare inte alltid kan rå på.
Män är våldsamma. Inte alla män, såklart, men i händelse av våldsbrott är män överrepresenterade. Det är fakta. Att alkohol inte sällan finns med i ekvationen är även det fakta. Att män och alkohol är en av de största samhällsproblem vi har, ingen tvekan om saken.
Men det är ju kul. Det är kul att gå ut på krogen på juldagen, träffa sina gamla gymnasiepolare, kanske hångla med tjejen man aldrig hade mod att fråga ut på dejt när hon fortfarande bodde i stan men som, precis som alla andra, är hemvändare över julen. Det är ju kul.
Det är ju kul att bli lite berusad, kanske sätta sig i en taxi med någon man vill spendera natten eller åtminstone efterfesta med, och det är ju kul att skrika rasistiska glåpord till chauffören och avsluta resan med att drämma hens huvud i ratten. Eller?
Var går gränsen för hur värt “lite kul” är när människor skadas? Den överhängande majoriteten av de som går ut på krogen och dricker sig berusade begår inte vålds- eller hatbrott på vägen hem. Men några gör det. Och det i sig borde väcka tankar hos oss alla.
Hur beter vi oss när vi dricker? Hetsar vi polaren som egentligen kanske inte tål sprit att shotta, bara för att få sällskap i och på så vis berättiga vår egen alkoholkonsumtion? Hur pratar vi med våra vänner, hur pratar vi om andra? Har mitt kompisgäng en tillåtande kultur när det kommer till exempelvis rasistiska eller sexistiska uttryck? Och är jag en person som säger ifrån även om jag själv druckit ett par glas?
Det är den ena delen. Att rannsaka sig själv och alltid säga ifrån, säga stopp, både gällande alkoholhets och när folk omkring en beter sig illa. Den andra delen är givetvis trygga anställningar. Det har poppat upp allt mer fuskbolag inom exempelvis taxibranschen där det varken betalas arbetsgivaravgifter eller finns skydd för de anställda.
Piteå Taxis VD, Michael Malmlöf, uppgav för Piteå-Tidningen att företaget ser mycket allvarligt på den inträffade händelsen på juldagen, där en av de anställda blev utsatt för just rasistiska glåpord och våld. Det är en väldigt viktig och bra markering från arbetsgivaren.
Det finns två ändar av problemet och båda behöver tas tag i och ses på med stort allvar. Att vissa har så otrygga anställningar att de inte kan prata med chefen om något sådant här inträffar är ett enormt problem. Därtill är det vidrigt att folk kan utsätta servicepersonal för hot, glåpord och våld. Och för att komma åt problemet måste det angripas från båda håll.