Arjeplog visar vägen

I Norrbottens Affärer (som ges ut av PT, NSD och Kuriren) läser jag om Mercedes nya varumärke, som testas under tuffa vinterförhållanden i Arjeplog. Artikeln är en påminnelse om den stora betydelse som lilla Arjeplog och Norrbottens inland fått för världens fordonsindustri.

BRA EXEMPEL. Testverksamheten i Arjeplog är ett exempel på att det går att utveckla nya spännande verksamheter även i den norrländska glesbygden.

BRA EXEMPEL. Testverksamheten i Arjeplog är ett exempel på att det går att utveckla nya spännande verksamheter även i den norrländska glesbygden.

Foto: Bertil Sundqvist

LEDARE2018-03-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Arjeplogs kommuns hemsida läser jag att cirka 4 500 personer från Europas och Asiens fordons- och komponenttillverkare testar sina produkter i stabil vinterkyla på de frusna vintersjöarna.

Det vill inte säga lite i en kommun som har bara 2 800 invånare. Vi kan verkligen tala om en verksamhet som är både basnäring och livsnerv för det lokala samhällslivet.

Fascinerande är också berättelsen om hur det började på 1970-talet. Tre tyska ingenjörer kom till Arjeplog för att testa en teknisk innovation, ABS-bromsen för bilar. De fick hjälp av arjeplogsborna Per-Axel Andersson och David Sundström som lånade ut en flyglandningsbana som de hade plogat upp på sjöisen. Där kunde tyskarna testa sina bromssystem och idéer under ostörda förhållanden.

1978 kunde också Bosch lansera det första helt elektroniska ABS-systemet. Arbetet på sjöisen i Arjeplog hade utvecklats till en världsprodukt. Det innebar också att fler och fler fordons- och komponenttillverkare upptäckte testmöjligheterna i Arjeplog. Under årens lopp har globala varumärken som BMW, Daimler, Audi, Bosch, GM, Aston Martin och Lotus lyst med sin närvaro i den norrländska glesbygden.

Kylan, snön, mörkret, den glesa bebyggelsen och de långa vintrarna visade sig vara tillgångar som kunde användas för att skapa nya jobb och utveckling i Norrbottens inland.

Det är ett tydligt besked till Stockholmsekonomen Kjell A Nordström som snackar om att de enda som kommer att bo i glesbygden i framtiden är ”tre alkoholister, några barn och ett par knäppgökar”.

All tillväxt sker inte i och runt storstäderna. Det finns driftiga entreprenörer och idérika personer som utvecklar nya spännande verksamheter även i andra delar av Sverige. Testverksamheten i Arjeplog är ett lysande exempel.

Läs mer om