Är pappas drickande personlig frihet, M?

Antingen ser inte Moderaterna det solklara sambandet mellan ökad alkoholkonsumtion och ökad otrygghet, eller så blundar de för det.
Antingen ser inte Moderaterna det solklara sambandet mellan ökad alkoholkonsumtion och ökad otrygghet, eller så blundar de för det.

Moderaternas alkohol-politik rimmar illa med partiets ambition att öka tryggheten.

Ledare 23 oktober 2019 15:44
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Just nu pågår en stor debatt om trygghet och säkerhet. Moderaternas partistämma förra helgen handlade till väldigt stor del om brott och straff. Exempelvis vill Moderaterna numera utreda åldern för straffmyndighet, som ju i nuläget är femton år.

Det finns olika sätt att göra världen till en tryggare plats. En väg att gå kan vara att skicka barn i fängelse. Men Moderaternas partistämma lade även stort fokus vid alkohol-politiken. Det moderata ungdomsförbundet, MUF, har länge velat avskaffa det statliga monopolet för alkoholdrycker på över 3,5 %. På partistämman ställde även moderpartiet sig bakom detta förslag.

Nu vill Moderaterna att drycker med en alkoholhalt på upp till 20 % ska kunna säljas i vanliga matvarubutiker. MUF har länge hävdat att detta är en frihetsfråga, precis som man argumenterade när man propagerade för söndagsöppen på systembolaget.

Ordet “frihet” i dessa sammanhang är förstås möjligt att diskutera ur olika perspektiv. Friheten att spontant kunna handla alkohol på olika butiker alla tider på dygnet, eller friheten att veta att när pappa druckit sin sista starköl kan han faktiskt inte få tag på en ny förrän klockan 10 nästa vardag. Det är onekligen ett intressant perspektiv.

Ett annat, ytterligare perspektiv, är att fundera på hur denna slappa alkohol-politik rimmar med ökad trygghet och säkerhet för medborgarna. Det undrar nykterhetsförbundet IOGT-NTOs förbundsordförande Johnny Mostacero som påpekar att ingen annan enskild faktor är så kopplad till våld och otrygghet som just alkohol.

Under gårdagen publicerade även Aftonbladet en debattartikel signerad inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S) där statsråden också pekar på att trygghet också måste handla om vad som sker inom hemmets väggar, och hur det verkar vara viktigare för Kristersson (M) att kunna köpa starköl på Ica än att barn ska få växa upp i trygghet.

Det kan kännas som ett högt tonläge, men det ändrar inte fakta i fallet. Alkohol förstör liv och splittrar familjer. Och, ökad alkoholkonsumtion innebär ökad benägenhet att begå brott. De här kidsen under femton år som Moderaterna vill spärra in i fängelse kommer ha mycket lättare att få tag i rusdrycker om de går att få tag i på Ica.

Antingen ser inte Moderaterna det solklara sambandet mellan ökad alkoholkonsumtion och ökad otrygghet, eller så blundar de för det. Moderaterna behöver nu förklara varför personlig “frihet” ska inskränka alla andras trygghet.

Ämnen du kan följa