Är det så pass viktigt för C att försämra arbetsrätten?

Vem förlorar egentligen mest om januari-samarbetet spricker? Ett nyval skulle inte gynna Centerpartiet.

Centerpartiets t.f. partiordförande Anders W Jonsson (som vikarierar för Annie Lööf under tiden hon är föräldrarledig).

Centerpartiets t.f. partiordförande Anders W Jonsson (som vikarierar för Annie Lööf under tiden hon är föräldrarledig).

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-06-03 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I början av veckan presenterades utredningen av LAS (lagen om anställningsskydd). Utredningen går under namnet “En moderniserad arbetsrätt” och är en konsekvens av Januari-avtalet (uppgörelsen mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna som möjliggjorde att regeringen kunde tillträda).

En reformerad arbetsrätt var en av Centerpartiets “segrar” i Januari-avtalet, och frågan har debatterats kraftigt sedan avtalet slöts i januari 2019 och särskilt de senaste dagarna. LAS brukar kort beskrivas med devisen “sist in, först ut”, och syftar till att skapa trygghet för arbetare som inte ska kunna sägas upp hur som helst. Detta genom ett turordningssystem.

Det finns de av mer liberala åsikter som tycker att LAS är ett förlegat system som försvårar för nya arbetsförmågor att ta sig in på arbetsmarknaden. Men grejen med LAS är inte att försvåra för de nya, utan att ge trygghet åt de gamla. Under åren då Sverige hade en högerregering kom ofta argument om att en uppluckring av LAS skulle motverka ungdomsarbetslösheten. Det kanske det skulle, men det skulle heller inte skapa fler jobb. Det skulle bara göra hela arbetsmarknaden mer otrygg.

Fler jobb skapas av genom fler studieplatser på vuxenutbildning och universitet, genom satsningar på framtidens branscher, och genom ökad tillväxt. Det är nyckelpelare i hur jobbskapande går till. Att försämra arbetsrätten är egentligen bara ett sätt att göra det lättare för din arbetsgivare att ge dig sparken. Men så väljer inte de politiska partier som vill förändra LAS att motivera det.

Det LAS-utredningen nu menar är bland annat att arbetsgivare ska få göra ännu fler undantag från LAS än vad de i dagsläget får. “En moderniserad arbetsrätt” innebär på en försämrad arbetsrätt, men det är inte vad som kommuniceras. Nu är januari-partierna, precis som kunde förutspås, i konflikt angående denna utredning.

Dessa ändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2022, och blir det så kan detta mycket väl påverka valet 2022. De som är mest upprörda är givetvis facken, och flera andra delar av arbetarrörelsen. Socialdemokraterna ska vara det politiska parti i riksdagen som representerar arbetarrörelsen, och redan när Januari-avtalet slöts höjdes röster som menade att S svikit sina ideal.

Men man kan inte heller undgå att konstatera att det i Sveriges riksdag finns en stor majoritet för en försämrad arbetsrätt. Och om inte Socialdemokraterna går Centerpartiet till mötes är det inte otroligt att Centern istället vänder sig till sina forna kamrater, Moderaterna och company.

Å andra sidan vill Centern (utifrån vad de själva tidigare sagt) inte samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket både Moderaterna och Kristdemokraterna flaggat att de är redo för. Den ännu oknäckta nöten kommer C inte ifrån. Är försämra anställningsskyddet för hundratusentals svenska arbetare en så pass stor hjärtefråga för C att partiet kastar alla sina andra ideal för det?

Och, ifall januari-partierna inte klarar av att komma överens nu, är risken stor att vi får en ny regeringskris och det därmed utlyses nyval långt innan det tilltänkta valet 2022. Rådande opinionsläge visar att ett nyval antagligen skulle leda till att Centerpartiets kompisar, Liberalerna, skulle trilla ur riksdagen. Socialdemokraterna har å andra sidan ökat. Så rent utifrån vem som skulle tjäna på ett nyval kanske Centerpartiet ska vara försiktiga med att trycka på om en försämrad arbetsrätt.