Är Danmark ett föredöme för S i Sverige?

Socialdemokraterna i Danmark har satsat stort på att vinna väljare i medelstora städer och på landsbygden, med sviktande resultat.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-11-21 16:50
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kommunvalet blev en besvikelse för de danska Socialdemokraterna. Trots starka opinionssiffror sedan det senaste nationella valet verkar vindarna nu ha vänt. För de svenska socialdemokrater som börjat skissa på en arbetarvänligare politik är resultatet oroväckande.

I Danmark, där man har skilda valdagar för lokala och nationella val, backade Socialdemokraterna i samtliga fyra storstadsområden, med cirka 10 procentenheter i alla fyra städer. I huvudstaden Köpenhamn blev man för första gången på 112 år inte största parti. Väljarna har i stället gått till andra vänsterpartier och ett socialliberalt mittenparti.

Det var väntat – Socialdemokraterna har satsat stort på att vinna väljare i medelstora städer och på landsbygden. Ofta har det skett genom att måla upp en konflikt mellan eliten i storstäderna och vanligt folk ute i landet. Tanken var att offra storstadsväljarna för att vinna tillbaka arbetarklassen från högerpopulisterna, genom hård migrationspolitik, generös välfärd och decentralisering.

Som Mette Fredriksen, partiledare och statsminister sa vid partikongressen 2019: ”Det finns danskar som har förlorat förtroendet för socialdemokratin. Min viktigaste uppgift som er partiledare är att bygga upp det förtroendet igen. Steg för steg. I synnerhet på två områden: social rättvisa och invandringspolitik.”

Problemet är att arbetarväljarna i mindre städer inte tycks lockas tillbaka till Socialdemokraterna. Högerpopulisterna i Dansk Folkeparti gör ett katastrofval och backar i 98 av 98 kommuner. I det nationella valet 2015 fick de 21,1 procent av rösterna. I veckan fick de sammanlagt 4 procent. På 6 år har partiet i princip kollapsat.

Ändå backar även Socialdemokraterna. Än finns det inga tydliga analyser av väljarflöden, men en liten klick ser ut att gå till ett nytt högerpopulistiskt parti, Nye Borgerlige, andra verkar ha gått till valets stora vinnare, De Konservative. I en svensk kontext är det som att SD skulle ligga på riksdagsspärren och bli förbisprungna av Alternativ för Sverige, samtidigt som KD skulle få en ordentlig skjuts i opinionen.

Det här är en tråkig läsning för de svenska socialdemokrater som argumenterat för att väljarna finns i den svikna arbetarklassen. Det är annars den rådande trenden inom socialdemokratin. Inför valet smids planer på att satsa stenhårt på välfärd och offentliga investeringar. Myndigheter ska decentraliseras, Norrland kommer uppleva en ny industriell revolution och fler yrkesutbildningar ska startas upp. Samtidigt ska en stram invandringspolitik och fler poliser stoppa väljarflödet till SD. Med betong och batong vinner vi tillbaka arbetarna! Tyvärr gick det inte så i Danmark.

Det finns dock ett par avgörande skillnader mellan Danmark och Sverige. För det första så har vi en lägre andel av befolkningen som bor i storstadsområden. För det andra har Danmarks socialdemokrater en pågående skandal om massavlivningen av minkar i under pandemin. Och för det tredje så leder de skilda valdagarna till ett betydligt lägre valdeltagande i Danmark, där främst pensionärer och arbetarväljare stannar hemma. Alla dessa tre talar för ett lägre resultat för de danska Socialdemokraterna.

Likväl ställs svenska S-ledaren Magdalena Andersson (S) inför frågan: om inte väljarna finns i arbetarklassen utanför storstäderna, var finns de då?