Denna vecka har de flesta långhelg, i och med att torsdagen är röd dag. Denna helg ska det även för första gången på länge vara över tio grader varmt flera dagar i sträck. Vilket många jublat över. Visit Luleå delade i måndags ett foto från maj förra året, då solen strålade och vattnet i Norra hamn var spegelblankt. I år samma dag ligger isen fortfarande kvar. Det är deppigt.
Med ganska precis en månad kvar till midsommar börjar ändå längtan tränga sig på nu, som den alltid gör den här tiden på året då vi ser bilder från grönskande parker i södra Sverige som gör oss lite avundsjuka. Nu när dessutom flera europeiska länder som haft hårda restriktioner och totala utegångsförbud släpper på dessa kan vi lätt få intrycket av att corona-krisen är över och att kusten är klar att återgå till våra normala liv.
På Aftonbladets ledarsida skriver Pernilla Ericson att det land som kommer ha bäst R-tal (som anger hur många personer en smittad person i genomsnitt smittar) är det land som är bäst på uthållighet. Detta gäller särskilt för oss på landets norra breddgrader att komma ihåg nu när vi äntligen får den där efterlängtade våren som södra Sverige redan länge haft.
Läget i vården är fortfarande tufft. Antalet insjuknade och döda stiger fortfarande. Men vi har levt med detta så pass länge nu att situationen normaliserats och den oro vi kanske kände för två månader sedan är förbi. Men en kris tar inte hänsyn till vår tristess. En sjukdom tar inte hänsyn till hur länge vi redan orkat härdat ut. Ett virus slutar inte smitta bara för att vi längtat efter sommaren och aktiviteter med våra vänner.
Igår meddelade regeringen att utöver vårbudgetens tillskott på över 20 miljarder kronor till välfärden ska dessa nu kompletteras med ytterligare sex miljarder. Regeringen har hela tiden varit tydlig med att brist på pengar inte accepterats som anledning till att Sverige inte skulle klara denna kris. Men dessa resurser förutsätter allt jämt att vi som bor i detta land fortsätter ta vårt ansvar och vidhåller social distansering och inte samlas i för stora grupper.
Regeringen är ytterst ansvariga för Sveriges sätt att klara av corona-krisen. Men Sveriges strategi bygger som sagt på att alla hjälps åt - och gör sin plikt. Folkhälsomyndigheten kommer med rekommendationer, regeringen kommer med stålar, regionerna säkrar vården, kommunerna säkrar omsorgen, och vi medborgare gör vårt bästa för att inte smitta varandra så att allt det andra kan fungera.
I nuläget är 349 personer i Norrbotten konstaterat smittade av corona-viruset, och 25 av dem vårdas på sjukhus. Samtidigt har Regionen denna vecka skickat ut slumpmässiga prov till femhundra personer runtom i länet för att få en bild av hur många som bär på antikroppar, och därmed möjligtvis kan ha någon form av immunitet.
Först när vi med säkerhet kan veta att det är ofarligt kan vi unna oss de nöjen vi vanligtvis längtar till efter en lång och kall vår. Allt ifrån grillparty med kompisarna till släktmiddag på farmors altan får vänta tills dess. Trots att vi kanske känner att vi väntat länge nog under denna vår, som varit ovanligt segdragen både till klimat och ur alla andra synpunkter. Annars kan vi räkna med stigande antal sjukfall, och en ännu längre pågående kris.