Beror Sveriges höga dödstal på att vi haft större smittspridning, på att vi rapporterar mer noggrant eller på större brister i äldreomsorgen jämfört med våra grannländer? Trots att det ärliga svaret är att vi inte vet ännu och att verkligheten nog inte riktigt är så enkel så har debatten rasat vidare. Men eftersom ”att skydda de äldre” har varit en central del i strategin och många har dött just på äldreboenden är det relevant vad som skett här.
Därför har Inspektionen för vård om omsorg (IVO), på uppdrag av regeringen, granskat äldreomsorgen. På hela 1700 särskilda boenden för äldre har det gjorts en tillsyn. IVO har tittat efter hur äldreomsorgen har klarat av individuella bedömningar och behandlingar. Vad kom de då fram till?
”Vi bedömer att förutsättningarna för individuell bedömning och behandling generellt är relativt goda, och framför allt har läget förbättrats under pandemins gång” – säger Sofia Wallström, generaldirektör för IVO. Men tyvärr är inte detta hela bilden. Det finns ”stora regionala skillnader” säger Wallström. Hela 70 procent av dödsfallen på äldreboenden kommer från 40 särskilt drabbade kommuner. Av dessa kommuner hade endast 60 procent fullständiga förutsättningar för individuell bedömning och behandling för Covid-19. Detta är en katastrof.
Samtidigt konstaterar IVO att det finns kommuner med liknande smittspridning men där dödssiffrorna varit betydligt lägre. Detta talar för att det inte endast är smittspridningens utbredning som spelar roll utan att det också är avgörande hur äldreomsorgen hanterar denna smittspridning.
Tyvärr hittar IVO brister i grundläggande saker såsom hygienrutiner, hur smittspridning hanteras, och bemanningen. På vissa håll har patienter blivit utan individuella bedömningar, trots att detta är grunden för all sjukvård. Särskilt tidigt i pandemin förekom det i stället ”generella bedömningar” av patienter, vad det nu betyder. IVO har också identifierat 91 särskilda boenden där det saknats individuell bedömning och där de nu ska gå vidare och granska journaler. När detta är gjort får vi ytterligare information om vad som gått snett.
Vi är vi mitt i juli, den månad då en stor del av personalen får en mycket välförtjänt semester och ersätts av vikarier samtidigt som värmeböljor kan medföra nya risker. Även om smittspridningen går ner finns det risk för nya smittvågor. Att här och nu dra lärdom av brister och rätta till dem är avgörande.
Under en allt för lång tid har äldreomsorgen fått stå i skuggan. Äldreomsorg och hemtjänst har präglats av nedskärningar, marknadsstyrning och privatiseringar. Samtidigt har det inte saknats resurser till skattesänkningar, bidrag för att bygga en pool, eller vinster som försvunnit ut ur välfärden. Personalen har fått betala priset för detta, nu syns det också i dödsstatistiken.
Nu måste det till en förändring och förbättring. Corona måste få bli vändpunkten för äldreomsorgen och hemtjänsten. Personalen, och alla som är intresserade av att jobba i omsorgen, måste känna att folket och politikerna tycker att äldreomsorg och hemtjänst är viktigt. Att det får kosta, att vi har råd, och att det finns en framtid med bättre arbetsmiljö, bättre villkor och bättre löner.
Om det politiska svaret på denna kris i stället ännu en gång blir sänkta skatter, nedskärningar och nya privatiseringar - då kommer nya smittvågor och nästa pandemi att drabba oss än hårdare. Och det kommer drabba de svagaste i samhället värst.