86-åring favorit till Nobelpriset

Nobelpris. Doris Lessing var 88 år då hon fick Nobelpriset i litteratur och är därmed äldst i pristagarskaran. Årets favorit Adonis är bara 86.

Nobelpris. Doris Lessing var 88 år då hon fick Nobelpriset i litteratur och är därmed äldst i pristagarskaran. Årets favorit Adonis är bara 86.

Foto: MATT DUNHAM

LEDARE2016-10-08 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På torsdag får vi veta vem som får årets Nobelpris i litteratur. Den i Sverige bosatte norrmannen Karl Ove Knausgård ger som bäst 67 gånger pengarna. Då är den syriske poeten Adonis ett mer realistiskt tips. Tidigare i år fick han Stig Dagerman-priset. Bland tidigare pristagare av det priset finns två som som senare samma år fick Nobelpriset, Elfriede Jelinek och J. J. G. Le Clézio.

En hundring på Adonis ger femhundra tillbaka. Om han nu vinner, vill säga …

Adonis fyllde 86 tidigare i år. Doris Lessing var två år äldre då hon år 2007 förärades priset. Genom Nobelpriset har jag kommit i kontakt med många spännande författare. Att priset delas ut till för allmänheten okända bygdepoeter är elakt förtal.

Den yngste Nobelpristagaren är för övrigt Rudyard Kipling som bara var 41 år då han år 1907 utsågs till pristagare.

Det var överraskande att förslaget till fredsavtal mellan staten Colombia och Farcgerillan röstades ned. Det blev knappt: nej-sidan vann med 50,2 procent av rösterna mot 49,8 procent för ja-sidan. Problemet var att regeringen och omvärlden börjat puffa på segercigarrerna innan vallokalerna stängts. För vem kan väl rösta nej till fred? Colombianerna kunde.

Oron nu gäller inte bara det latinamerikanska landets framtid. Om opinionsinstituten bommade så i Colombia, finns det då risk för att Clintons förebådade brakseger går om intet? Om colombianerna kunde rösta nej, då kan väl USA rösta ja till den sexistiska fastighetsmogulen?

Man darrar så smått.

För den som vill lära mer om Farc och Colombia kan jag rekommendera Ingrid Betancourts bok om den långa tiden som Farcs fånge, ”Även tystnaden har ett slut. Mina sex år av fångenskap i den colombianska djungeln”. Betancourt, som var aktiv i politiken och samhällsdebatten i hemlandet, kidnappades av Farc den 23 februari 2002 och satt sedan fängslad. Mest ute i djungeln (Colombia är nästan tolv gånger större än Norrbottens län). Hon flydde några gånger men fångades alltid in.

Intressant att notera är att områden som drabbades hårt av kriget röstade ja till fredsuppgörelsen medan folk i medelstora städer, som inte berördes så mycket av det halvsekellånga kriget, röstade nej. Många kritiker av avtalet störs av att Farcmedlemmar inte får hårda straff. Varför ska ärrade våldsmän få omskolningsbidrag?

För att förstå lite mer av det gåtfulla landet kan man läsa Juan Gabriel Vásquez som i boken ”Ljudet av sådant som faller” ger läsaren en inblick i Colombias kaotiska historia och svåra relationer. Vásquez fullföljer på sitt sätt en berättartradition från den store Gabriel García Márquez (som fick Nobelpriset 1982).

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talar singalesiska.

Om han talar sanning är en mer omtvistad fråga.

Ha en ljuvlig helg!

*****

Kravet på fler poliser i glesbygden.

****

Leif GW Perssons senaste bok ”Kan man dö två gånger?”

***

Släktforskningsprogrammet i SVT. Men varför har man alltid med kändisar?

**

Varumärket Postnord

*

Kulturpanelen i SVT på onsdagar