Trygga feriejobb är värdefulla

Nu när sommarlovet har börjat i alla de fyra älvdalskommunerna är det dags för många ungdomar att börja sommarjobba. Som ung är det svårt att ställa krav på anställningsvillkor. Men det finns hjälp att få.

Att våra ungdomar får tillfälle att sommarjobba är en del i deras skolning in i vuxenlivet.

Att våra ungdomar får tillfälle att sommarjobba är en del i deras skolning in i vuxenlivet.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

ARBETSMARKNAD2015-06-16 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu när skolklockorna har ringt ut för sommarlov i alla de fyra älvdalskommunerna så börjar många ungdomar sommarjobba. För en hel del är detta den första riktiga kontakten med arbetslivet. Visserligen har man haft PRAO under sin skolgång men detta med ett eget feriejobb är något helt annat.

Att sommarjobba är viktigt för den enskilde. Det är ett sätt att skrapa ihop lite extra pengar inför det kommande skolåret. Kanske kan man då köpa den där hett efterlängtade saken man gått och drömt om så länge. Men att sommarjobba är inte enbart viktigt för individen ur detta perspektiv. Lika viktigt är att ungdomarna får en chans att uppleva hur det verkligen är att ha ett jobb där du förväntas utföra en arbetsuppgift och för detta få ersättning i form av lön. Lika viktigt är att få uppleva relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare, att få pröva på hur det är att fungera i en arbetsgrupp, att lära sig hur man uppträder på en arbetsplats, och lära sig att passa tider och ta ansvar för de arbetsuppgifter man tilldelats.

För alla de som har lyckan att kunna få ett sommarjobb blir sommaren nu också en lektion i vardagsekonomi. Den träning man tidigare fått i ekonomisk hushållning genom vecko- och månadspengar blir nu avsevärt mer påtagligt när det handlar om man pengar som man själv tjänat in genom gott arbete. Pengars verkliga värde blir många gånger avsevärt mer påtagligt när det handlar om pengar man tjänat in själv och man vet vilken svett och möda som ligger bakom e pengar som man själv har förtjänat.

En annan viktig aspekt av möjligheterna till ett feriejobb är den möjlighet detta innebär vad gäller att bygga nätverk inför framtiden. Som feriearbetare har du också möjlighet att börja bygga ditt ”varumärke” inför framtiden. Personliga kontakter och ett gott renommé är oerhört värdefulla när du senare i livet ska söka jobb.

De allra flesta sommarjobbare möts av schyssta arbetsgivare och goda anställningsvillkor. Men tyvärr kommer en del att möta mindre nogräknade arbetsgivare. LO har därför gått ut med fyra viktiga tips inför sommaren. Det första du ska se till när du får ett feriejobb är att få ett skriftligt anställningsbevis. Av detta ska dina anställningsvillkor tydligt framgå. För det andra ska du inte gå med på att provjobba gratis. Tyvärr är detta något som blivit vanligare, men som arbetsgivarna inte har något som helst stöd för att kunna kräva. För det tredje är det viktigt att kolla upp så att arbetsuppgifterna överensstämmer med vad du får göra i just din ålder.

Är du osäker på något så är det bara att ringa till Fackets hjälptelefon, 020-56 00 56, som de inrättat för att ungdomar som har funderingar kring sin anställning ska kunna få snabb hjälp. Den som inte vill ringa kan mejla in sin fråga på www.ung.lo.se/kompisar/stall-en-fraga/. På LO UNG:s hemsida hittar du som ska sommarjobba en massa viktig information. Det är väl investerad tid att kolla igenom de tips som ges. På så sätt kan du kontrollera om ditt sommarjobb sker under trygga villkor.

Läs mer om