Mot en bättre a-kassa

Taket i a-kassan har legat fast under en mycket lång tid, vilket har inneburit en urholkning av inkomstskyddet vid arbetslöshet. Att höja taket i a-kassan har länge varit en prioriterad fråga för Socialdemokraterna. I vårens ändringsbudget kommer äntligen förslag på en höjning.

En förbättrad a-kassa är en viktig fråga för regeringen och Stefan Löfven

En förbättrad a-kassa är en viktig fråga för regeringen och Stefan Löfven

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

ARBETSMARKNAD2015-02-20 00:06
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Taket i a-kassan har inte höjts sedan 2002. Detta i en medveten borgerlig politik, där den så kallade arbetslinjen varit ledstjärna. Nu blev arbetslinjen mer ett slagord. Jobben lyste med sin frånvaro. Idag är den öppna arbetslösheten 7,9 procent. På tok för hög. Nya grepp måste till.

Idag innebär arbetslöshet att människor mer eller mindre ställs utanför samhället. Den piska som en lägre a-kasseersättning inneburit har inte medfört att fler kommit i arbete. Regeringen Löfven har därför bestämt sig för att a-kassan ska höjas och återställas till sin tidigare nivå.

Taket i a-kassan har länga varit en tvistefråga. Nu tycks både regering och opposition vara överens om att regelverket måste förändras. Idag får mindre än tio procent av de arbetslösa ut 80 procent av den tidigare lönen i ersättning när de förlorat jobbet.

Stefan Löfven, med sin fackliga bakgrund, ville snabbt förstärka a- kassan med ett första steg redan i höstens budget. Tanken var att de som tjänade upp till 25 000 kronor i månaden skulle få åttio procent i a- kasseersättning. Nu röstade budgeten ner och därmed a- kasseförbättringen.

Det betyder inte att frågan om a-kassan är död. Med all säkerhet kommer den att dammas av under vårriksdagen eller senast i höst. I riksdagen finns en majoritet för att återställa a-kassan. Numer är till och med moderaterna med på tåget. En enig socialförsäkringsutredning, i vilken även Moderaterna ingår, har kommit fram till denna ståndpunkt. Och visst är det på tiden att a-kassan återställs. Bara att spara på människors arbetslöshet känns som ett hån mot människor som redan har en besvärlig vardag.

Arbetslöshet, tuffare tag för dem som tvingas leva på bidrag och ett samhälle med ett allt snabbare förvandlingstempo gör att allt fler människor hamnar på efterkälken. Klyftorna mellan fattiga och mer besuttna har ökat. Några bra lösningar hur människors försörjning och trygghet ska lösas när de befinner sig i kris saknas och är därmed mer än välkomna.

Idag är det lätt att de som ställs utanför får ta de tillfälliga jobben med vidhängande svagare skyddsnät, sämre bostäder, svårare att låna pengar om inte helt omöjligt. Otryggheten växer. Någon måste ge röst åt dem som inte hörs.

Att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet bestämt sig för hur välfärd och rättvisa ska formuleras i dagens politiska verklighet är ingen överraskning. Och då är a-kassan en nyckelfråga.

Idag är omställningstakten på arbetsmarknaden så hög att alla någon gång livet kan förlora sitt jobb. Då ska a-kassan erbjuda en fullvärdig inkomsttrygghet.

Regeringen Reinfeldt urholkade arbetslöshetsförsäkringen och sänkt ersättningen till 65 procent. Moderaterna påstod att det var är en offensiv politik för fler jobb. I själva verket var det en politik för ökade klyftor.

Jämställdhetsaspekten får inte glömmas bort. De som drabbades hårdast av försämringar är kvinnorna. Deltidsanställda och ensamstående kvinnor är de som får ta smällen.

Avgörande för den framtida utvecklingen på arbetsmarknaden är att de som går in i arbetslöshet även får möjlighet till kvalificerad utbildning inom de sektorer som samhället räknar med ska expandera, och där de nya jobben kan tillskapas.

En generös och solidariskt finansierad arbetslöshetsförsäkring är därför bra såväl för löntagare som för arbetsmarknaden.

Läs mer om