Anställningsvillkoren avgör din säkerhet

Spelar det någon roll om kabinpersonalen och piloterna, på flygplanet du flyger med, har vettiga anställningsvillkor eller kikar du bara på prislappen på den biljett som du köper? Det val du gör har nämligen stor betydelse.

Det svenska pilotfacket varslade på tisdagen om sympatistrejk för att stödja sina norska kollegor på Norwegian i deras kamp mot ökad användning av bemanningsföretag.

Det svenska pilotfacket varslade på tisdagen om sympatistrejk för att stödja sina norska kollegor på Norwegian i deras kamp mot ökad användning av bemanningsföretag.

Foto: Holm, Morten

ARBETSMARKNAD2015-02-28 00:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flygbranschen är en bransch där stenhård konkurrens råder. Biljettpriserna har sjunkit som en sten under de senaste åren. Likaså lönsamheten för många flygbolag. Detta gör att många flygbolag rationaliserar hårt och försämrar anställningsvillkoren för de anställda. Flygbolaget Norwegian är ett av de bolag som har gått hårt fram i sitt rationaliseringsarbete. En av de åtgärder de vidtagit är att utöka användandet av bemanningsföretag för piloter i sin verksamhet. Detta självklart på fast anställd personals bekostnad. Norwegians motivering bakom det utökade användandet av bemanningspersonal är att det krävs flexibilitet.

Baksidan av den ökande användningen av bemanningsföretag är att de anställdas villkor försämras. Nu vill flygbolaget Norwegian gå ett steg längre och försämra de fast anställdas villkor ytterligare så att skillnaderna mellan den fasta personalen och de bemanningsanställda jämnas ut. Att de bemanningsanställda har sämre villkor än de fast anställda har sin förklaring i att de bemanningsföretag som Norwegian använder sig av är registrerade i länder med svagare arbetsrätt än de nordiska länderna har.

Naturligtvis är det inte enbart Norwegian som sätter press på sin personal för att spara pengar. Många lågprisbolag låter sin personal vara egenföretagare och stå för sina sociala kostnader själva. Naturligtvis blir det billigare om en flygvärdinna eller pilot är egenföretagare. Det är ju flygvärdinnan och piloten som får stå för alla ”risker” i anställningen då. Blir de sjuka är det de själva som får ta hela smällen. Flygbolaget som skulle ha köpt deras tjänst går i stället skadefri.

En annan sida av myntet med ökat egenföretagande bland personalen är att konkurrensen kring de jobb som finns riskerar innebära att de anställda tävlar om uppdragen genom att sänka priset för sina tjänster. Flygbolagen står som vinnare med kraftigt kapade personalkostnader.

Vinsten för oss flygresenärer är låga biljettpriser. Men vilket är priset som vi får betala? Vad betyder osäkra anställningsförhållanden för flygsäkerheten? Kanske den pilot som flyger dig har tvingat sänka priset så mycket för att få jobb att han måste ta på sig långt fler flygningar för att få ihop en vettig inkomst. Kontrollen över hur mycket han verkligen har jobbat riskerar att försämras när han inte är fast anställd.

Om vi vill uppnå högsta möjliga flygsäkerhet så följer det en kostnad med det. Om du köper en sanslöst billig biljett mellan Luleå och Stockholm så ska du vara medveten om att det du betalar knappast täcker de totala kostnaderna för flygningen. Någonstans måste man skära på kostnaderna. En stor del hamnar på personalsidan.

Så vill du flyga säkert och veta att piloterna och kabinpersonalen har goda anställningsvillkor så måste du vara beredd att betala mer för din flygbiljett. Tänk på det när du sitter framför din dator och ska boka flygbiljett nästa gång. Väljer du då den billigaste biljetten av gammal vana eller kommer du att tänka till en extra gång?

Läs mer om