Inte särskilt demokratiskt

Kommunfullmäktige i Älvsbyn har, som Piteå-Tidningen tidigare rapporterat, beslutat införa generellt förbud mot fotografering, filmning och ljudupptagning vid fullmäktigemötena i kommunen. Fullmäktiges ordförande kan medge undantag, exempelvis om media vill fotografera eller filma vid kommunfullmäktigemötena.

Helena Öhlund (S), kommunalråd i Älvsbyn, anser att förbudet mot filmning, fotografering och ljudupptagning är ett skydd för den politiska integriteten.

Helena Öhlund (S), kommunalråd i Älvsbyn, anser att förbudet mot filmning, fotografering och ljudupptagning är ett skydd för den politiska integriteten.

Foto: Maria Johansson

ÄLVSBYN2015-06-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den svenska demokratin vilar på offentlighet och öppenhet som grund. Medborgarnas rätt att ta del av offentliga handlingar och rätten att få närvara vid kommunfullmäktige- och landstingsfullmäktigemötena, och samt vid riksdagens plenum garanterar möjligheten till insyn. För de personer som inte har möjlighet att närvara vid de offentliga mötena spelar mediernas bevakning av mötena en central roll. På många håll sänds mötena i närradio och/eller webb-TV. Det är också tillåtet att göra ljud- och bildupptagningar samt att fotografera all den tid som mötena är offentliga.

I Älvsbyns kommun har man nu valt att besluta om ett generellt förbud mot filmning, fotografering och ljudupptagning vid kommunfullmäktiges sammanträden. Kommunfullmäktiges ordförande Peter Eriksson (S) kan dock medge undantag från det generella förbudet, exempelvis för medier som bevakar sammanträdet.

Syftet med dokumentationsförbudet i Älvsbyn ska vara att man vill undvika att politiker filmas i talarstolen för att filmen sedan ska klippas på ett missvisande och förlöjligande sätt. Enligt en kommentar från Peter Eriksson (S) är beslutet ett sätt att förekomma att sådant händer. Han menar att det är bättre att förekomma än att förekommas.

Den fråga som Älvsbyns kommunfullmäktigepolitiker måste ställa sig är på vems uppdrag de sitter i kommunfullmäktige. De sitter nämligen inte där för sin egen skull. De har ett uppdrag som utgår ifrån medborgarna och därmed har också medborgarna rätt att få ta del av den information som behövs för att de ska kunna utkräva ansvar av sina folkvalda politiker. Och då räcker det inte med att kommunfullmäktigemötena endast är öppna för dem som har praktisk möjlighet att bevista de offentliga mötena. Nu kommer förvisso kommunfullmäktigeordföranden Peter Eriksson (S) sannolikt inte att vägra media att dokumentera mötet på det sätt de önskar men det räcker inte.

Om nu politikerna i Älvsbyn är så rädda för att det de säger i talarstolen ska kunna förvrängas så borde man väl i stället ta initiativ till att mötena direktsänds i närradio, webb-TV eller i form av radiosändningar över nätet. Då tillgodoser man såväl medborgarnas rätt till information samtidigt som man tillgodoser vissa politikers behov av att skyddas från oönskad eller förvrängd exponering. Då sänds allt i direktsändning och kan inte redigeras på något sätt.

Kommunalrådet i Älvsbyn, Helena Öhlund (S), och kommunfullmäktiges ordförande Peter Eriksson (S) bör skyndsamt ta initiativ till att det generella förbudet mot filmning, ljudupptagning och fotografering vid fullmäktiges möten upphävs. Det beslut som man fattat är nämligen inte bara odemokratiskt utan också direkt pinsamt för det socialdemokratiska partiet i Älvsbyn. Socialdemokraterna bör i alla lägen värna medborgarnas rätt till insyn. Offentlighetsprincipen och det svenska systemets öppenhet är något vi måste vara stolta över – och därför aktivt värna om. Än finns det tid till bot och bättring.

Läs mer om