En vecka med politik i Almedalen är inte som en normalvecka utan består numer av åtta dagar. Detta sedan Sverigedemokraterna blivit en allt mer viktig spelare i den svenska riksdagen.
Något otippat valde Jimmie Åkesson att under rubriken ”Barnslig politik” sätta barnfamiljernas situation i fokus. Ingenting om invandring denna gång.
Samtidigt har SD god opinionsvind i ryggen, i flera mätningar omkring 15 procent, eller till och med över, av väljarsympatierna. Åkessons ambition, vilket han inte stack under stol med i Almedalen, är att bli landets andra parti i storlek.
Så Moderaterna får se upp, liksom övriga partier.
Allehanda utspel i Almedalen gör att debatten hettar till även under ett mellanvalsår. Det är inte fel.
Men några stora överraskningar bjöd veckan inte på, däremot två partiledardebutanter: Moderaternas Anna Kinberg Batra och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, där Kinberg Batra höll ett traditionellt moderattal i vilket skattesänkningar på 10 miljarder utlovades.
Var pengarna ska tas ifrån framkom inte. Däremot att sänkningen skulle bekostas krona för krona. Då finns bara välfärdskostnaderna att ta pengar ifrån, och hur den ekvationens ska gå ihop fanns inte en susning i Kinberg Batras Almedalstal.
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor höll ett tufft premiärtal med krav på hårdare tag mot svenska IS-krigare. Personer som stridit för IS ska kunna dömas till livstid fängelse var ett av budskapen.
Nu går det redan att döma utländskt stridande för mord och misshandel, men bevisläget är svårt. Ebba Busch Thor står dock på sig och lär fiska vidare i Sverigedemokraternas inmutningar.
De båda regeringspartierna koncentrerade i sina tal på skol-och utbildningsfrågor. Stefan Löfvens löfte från Almedalens talarstol var att omkring 60 000 särskilt skickliga lärare får en extra lönehöjning med i genomsnitt 3 000 kronor i månaden när höstterminen startar nästa år. Ett S-förslag som redan fanns 2014,men som nu utvecklats.
Applåderna var långa från de omkring 5 000 åhörarna.
Skolminister Gustav Fridolin (MP) fastslog i sitt tal att kommande statsbidrag ska gå till de skolor som har de största behoven. Samtidigt som han konstaterade att 13 procent av eleverna i nionde klass lämnar skolan med ofullständiga betyg. Detta i en tid då utbildning på minst gymnasienivå är ett måste för att få ett jobb.
Annie Lööf och Centerpartiet har just nu luft under vingarna.
Opinionsläget är hyggligt om än milsvitt ifrån 1970–80-talets Centersiffror. När sedan Moderaterna hittills varit tveksamma om sin framtida politiska väg har det skapat utrymme för en politiskt allt skickligare centerledare som vill mera.
Utanför det begränsade Almedalen fortsätter dock livet som vanligt. Den höga arbetslösheten är självfallet ett fortsatt bekymmer för regeringen, inte minst när det gäller ungdomsarbetslösheten. De åtgärder som hittills aviserats biter inte. Ett nytänk vore kanske en framkomlig väg?
Ska man fortsätta göra ett snabbokslut över årets politikervecka i Visby är det några saker som stack ut mer än andra. Stefan Löfven har blivit mer bekväm i rollen som statsminister och kommer med allt flera svar på frågeställningar om partiets under de närmaste åren.
Vård, skola och omsorg har ännu inte fått de resurser som krävs för att dessa så grundläggande samhällsuppgifter ska klaras på ett godtagbart sätt. Bristerna är många. För att lösa de flesta av dem krävs ytterligare insatser i form av ökade ekonomiska resurser.
Det var ibland märkligt hur lättsinnigt den borgerliga alliansregeringen såg på vanliga människornas behov och önskemål. De vill helt enkelt inte lyssna eller tittade bort. Kraftigt sänkta skatter är inte den enda vägens politik. I det borgerliga laget fanns och finns liten känsla för att ge behövliga resurser till den välfärd, som en bred opinion menar måste förstärkas och försvaras.
I Sverige slår medborgarna vakt om sin välfärd. För att den ska fungera rättvist och bra är en majoritet av medborgarna dessutom beredda att behålla ett högt skattetryck. Högeralliansen har inte hängt med.
Enligt de gotländska arrangörerna lär politikerveckan ge extra intäkter till hotell restauranger och annan service med cirka 100 miljoner kronor. Inte fy skam för en politikervecka som en gång inleddes på ett lastbilsflak. Och det har soligt hela tiden. Rent sjukt, som någon sa. Det finns inget som liknar detta.
Organisations- och politiker-Sverige med alla journalister i släptåg har haft sin stora firmafest. Mycket har sagts. Mycket har diskuterats. Somt kommer att påverka den politiska utvecklingen, men det mesta kommer som vanligt att försvinna på hälleberget och i glömska.