Maria Broberg är uppvuxen i Piteå, men fann kärleken i Sorsele. Under onsdagen släpptes hennes debutroman "Bakvatten" på Norstedts, Sveriges näst största bokförlag.
– Det är överväldigande. Jag har haft förmånen att få jobba med superproffs. Det är jag väldigt glad över att få uppleva, säger hon.
"Bakvatten" skildrar människoöden som vävs samman med pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland på 60-talet. Maria Broberg berättar hur hon influerats av Charles Zelmanovits försvinnande i Piteå, vilket sedermera ledde till en fällande dom mot Thomas Quick, då misstänkt seriemördare.
– Det hände strax innan jag föddes. Kvarlevorna hittades under 90-talet, när jag gick i gymnasiet. Det blev väldigt uppmärksammat, Thomas Quick tog ju på sig det där, säger hon.
– Jag är uppvuxen med berättelser om det där, med vad som sas ute på byn. Det är något jag tagit med mig. Jag ville gå in på vad som sker i ett litet samhälle när något sådant händer.
Maria Broberg bor numera i Nedre Saxnäs. Romanen utspelar sig i en fiktiv by utanför Sorsele. Många böcker har skildrat inlandet i kärva ordalag, och inslag av detta finns även i Maria Brobergs roman.
– Den är mörk. Boken utspelar sig från krigsslutet fram till 2007, och under den tiden skedde en stor samhällsomvandling. Men jag har också velat skildra ett djup, det är inte bara stereotyper som i "Jägarna". Dessa finns ju, även i Piteå, men det finns också en känslomässig sårbarhet som jag velat ta fram.