Året var 2001 när The Hives senast stod på en scen på PDOL. Mycket har hänt med bandet sedan dess. Fram till 2007 släppte bandet tre album med jämna mellanrum och turnerade världen runt. Sedan blev det tyst om The Hives, men kanske ändå inte riktigt:
- Det har egentligen varit som vanligt, man turnerar tre år på en platta och sen har vi spelat in den nya skivan, säger en av bandets gitarrister Vigilante Carlstroem.
Mycket fokus har också legat på den stora rättstvisten kring Tambourine studios i Malmö, där The Hives och flera andra stora svenska artister varit inblandade och som har kallats "musik-Sveriges största ekonomiska härva". Stämningar, motstämningar och pengar som ingen riktigt verkar veta var de finns har avhandlats flitigt i media. Något som också
försenat The Hives nya platta.
- Det är klart att det har påverkat mycket, man har inte kunnat koncentrera sig helhjärtat. Du kan kalla det en energislukare, men det är bara att borra ner huvudet och köra på. Det skulle inte gå att gå omkring och tänka på det där varje minut, säger Vigilante Carlstroem.
Tidigare i år kom den till slut. The Hives nya platta, "Lex Hives". Efter arbetet med den föregående skivan "The black and white album" där man reste runt och spelade in i många olika studios med många olika producenter ville man göra helt tvärt om nu. Spela in allt själv och få det att låta så mycket live som möjligt.
- Det skulle bli lite mer opolerat, på ett sätt som vi ville. Det är någon slags känsla, man repar och repar och vi insåg att vi låter som bäst live och ville fånga det. Det är inte så mycket synth och hade vi med en saxofon så hade vi med den i studion.
Mellan raderna kan man även läsa in någon sorts vilja att göra musik som det gjordes för 20-30 år sedan och hade gjorts långt före det.
Regler och lagar
- Rockmusik har blivit så mycket klippa och klistra. Man slår ett slag på baskaggen i studion och sen klipper man det. Inget fel med det, vi gjorde så på den förra skivan, men nu ville vi fånga energin som finns live.
Vigilante Carlstroem håller delvis med om att det låter som det ursprungliga Hives, men menar också att det låter "fruktansvärt annorlunda". Namnet "Lex Hives" för tankarna till det juridiska och det finns också en sådan tanke bakom det. När man bildade bandet för 19 år sedan hade man en massa regler, saker som man uteslöt om man tyckte det var dåligt. Bandmedlemmarna kunde höra en låt på radion och säga "Så där vill vi inte göra". Till exempel ville man absolut inte ha några funkigt poppiga Manchester-komp och uteslöt det från vad bandet gjorde.
- Det som fanns kvar efter alla dessa regler, det blev Hives lagar. En sorts lagbok.
Nästa år firar grabbarna från Fagersta 20 år som band. De har fans runt om i hela världen och är ett flitigt turnerande band. För Vigilante Carlstroem och de andra i The Hives har det givetvis varit överväldigande, men ett sätt att handskas med det har varit att alltid titta framåt.
- Det kanske kommer sen, men man blir bortskämd, det kommer fortfarande människor på våra konserter och de tycker det vi gör är bra. Det är fortfarande väldigt roligt. Den dag det är tråkigt tror jag inte vi kommer att fortsätta, säger Vigilante Carlstroem.
The Hives turnerar som sagt väldigt flitigt runt om i hela världen. Som mest intensivt var det kring millenniumskiftet då bandet kunde göra 250 spelningar om året. Numera turnerar The Hives lite sparsammare men det blir ändå långt över 100 spelningar på ett år. För att klara av det hårda schemat är det inget hårt rockliv som gäller för grabbarna..
- Man gör inte ett skit på dagarna. Ofta sitter man i en buss och kan gå och lägga sig och vakna upp utvilad, säger Vigilante Carlstroem.
Stora i Japan
Bland annat är bandet väldigt populärt i Japan, inte direkt något av Vigilante Carlstroems favoritländer, "en vecka vart tredje år är lagom", som han säger.
- Japan är konstigt, allt är upp och ner. Men får man en publik där så är den väldigt trogen. De tar sin veckas semester och kommer på spelningarna och möter en på flygplatsen.
I Japan blev Carlstroem en gång också misstagen för en sumobrottare, när bandet befann sig i landet precis samtidigt som ett stort mästerskap i nationalsporten.
- Jag tror det var jag och Pelle (Almqvist, sångare) som var på något sådant där heta källor-resort. En gubbe som masserade oss var helt fascinerad och pekade på mig mot Pelle och klappade på magen och sådant.
Utöver musiken har Vigilante Carlstroem också ett stort fiskeintresse. Han och Randys gitarrist Johan Brändström brukar dra ut och fiska tillsammans. Det blir däremot inte lika mycket fiske sedan Johan flyttat hem till Piteå och Vigilante flyttat till sin frus hemstad Rättvik.
Galen fiskeresa
Under två dagars spelledigt i Tjeckien var de dock med om en rätt otrolig fiskeresa. Stället de hade kollat upp var stängt, men Vigilante Carlstroem kom på att han hade en kompis i Tyskland som tipsat om ett ställe där. De körde 5-6 timmar och kom fram, fick låna utrustning, drack lite öl och hade "skitskoj". Fisket var också mycket bra.
- När vi kom tillbaka till bilen har "Brälle" tappat bilnycklarna och allting. Vi hade bara vadarbyxor och kalsonger under, men vi gick upp till ett hotell och förklarade oss och fick sätta oss i kalsonger och äta där. Borgmästaren i byn var också där och det blev schnitzel och jägermeistershottar.
Nästa dag får de tag på hyrbilsfirman och efter ännu en dags fiske kommer killen som kört hela vägen från Tjeckien, slänger nycklarna på bordet och säger "next time, push car in water".
På fredag gör The Hives sin första spelning i Piteå på elva år. Någon Johan Brändström blir det inte som gäst på scenen, men han kommer att stå vid sidan om och titta på polarna. Trots att åren har gått så kör bandet fortfarande med uniformer på scen.
- Det blir frack på fredag, avslöjar Vigilante Carlstroem.