Klungan gaddar ihop sig på nytt

Några välbekanta karaktärer, en del originell koreografi och mycket humor är att vänta när Klungan drar ut på turné med "Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter". I kväll är det premiär på Kulturens hus i Luleå.

Olof Wretling som Katla i "Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter" som har turnépremiär på Kulturens hus i Luleå i kväll.

Olof Wretling som Katla i "Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter" som har turnépremiär på Kulturens hus i Luleå i kväll.

Foto: Andreas Nilsson

UMEÅ2011-09-02 06:00

Efter sommaruppehåll följs vårens många föreställningar i Stockholm och Umeå av en sväng genom landet.

- Det var roligt men tufft. Vi har spelat den väldigt mycket. Vi fick fantastisk respons. Då orkar man, säger Olof Wretling, en fjärdedel av ensemblen strax innan genrepet i Umeå.

- Det är en jätterolig föreställning att spela. Nu är det skönt att åka ut med den. Det känns lite som premiär, lite läskigt

Tv-framgångar
Under fjolåret gjorde Klungan sin första tv-serie, "Ingen bor i skogen" där flera av de skruvade karaktärerna blev riktiga snackisar.

- Man är så fokuserad på det man ska göra. Det är svårt att se på det vi gör utifrån. Det känns som om vi har hållit på ett tag, folk har upptäckt oss längs resan. Tv når ju precis som radio ut och vi får en del mejl från folk som har sett oss på tv.

"Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter" är i likhet med föregångaren "Det är vi som är hemgiften" ett samarbete med regissören/koreografen Birgitta Egerbladh.

- Mötet med henne var sprunget ur lust. Inför det här ville vi jobba ihop igen. Vi ville utvecklas och kände ett stort släktskap med hennes verk.

- För dem som har följt oss är största skillnaden att vi gör längre scener och har mer dialog. Det är mer dialog än monolog den här gången.

Ska vi tolka titeln bokstavligt?
- Njaa, någonting måste man lämna åt publiken. Jag vill inte avslöja för mycket.

Alla de här karaktärerna ni gör, hur blir de till?
- I nio fall av tio föds de ur en själv. Sedan hjälps man åt att ringa in saker, hitta fler bottnar. Man hjälps åt att forma dem, men starten blir hos en själv. Det är någonting som vill ut.

Provokativ karaktär
Olof Wretling är kanske mest känd som den provokativa konstnärssjälen Katla, som i likhet med sjukpensionären Lars Stenberg (Sven Björklund) har en plats i den aktuella föreställningen. Någon större uppmärksamhet kring sin person känner dock inte Wretling av.

- Jag bor i Karlstad med fru och två barn och går inte på stan så mycket. Kanske folk känner igen en mer på rösten. Det är klart att en del kommer fram och är peppade, men det är inget jag tänker på. I mångt och mycket har man chans att själv påverka hur man vill ha det.

FAKTA Klungan

Teater- och humorgrupp från Umeå

Bildades hösten 2003 och har sedan dess satt upp ett tiotal föreställningar, däribland "Stämning", "Jag är en fågel nu" och "Det är vi som är hemgiften".

Medlemmar: Sven Björklund, Olof Wretling, Carl Englén och Mattias Fransson.

Klungan gjorde humorserien "Ingen bor i skogen" för SVT härom året. Medlemmarna har i olika grad medverkat och varit med och skapat radioprogrammet "Mammas nya kille" i P3.

Aktuella: Med föreställningen "Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter" som drar ut på turné och spelas i Luleå i kväll och i morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!