En viktig pjäs om verkligheten

Sanna Krepper och Anders Hambraeus i "Ur vulkanens mun."

Sanna Krepper och Anders Hambraeus i "Ur vulkanens mun."

Foto: Börje Gustavsson

Teater2012-03-26 06:00

- Om jag dricker en karaff vin nu, blir jag medvetslös då? Försvinner jag en stund?

Anna (Sanna Krepper) får ett mentalt sammanbrott under tvåbarnsfamiljens så-här-kan-vi-inte-ha-det-resa på Sicilien. Ett äktenskap i kris med två vuxna som talar var sitt språk och två barn som förstår mer än man tror. Anna är en svag kvinna, en dålig mor och allmänt fel. Mats (Anders Hambraeus) är less, sur, överlägsen och ensam. Ensamma tillsammans. Coola och självständiga. Paret levererar scen på scen av de mest svenssonkaraktäristiska bråken. Sarkasmen. Missförstånden.

Vi följer Anna och hennes tankegångar, hennes förtvivlade frågor om varför och hur hon hamnade här. Hon flyr verkligheten med att tänka på jobb, fina formuleringar till hennes nya bok. Och mitt i kaoset: hennes desperata jakt på bekräftelse. Någon som ser henne. En jakt som går så långt som till en 27-årig snickare med göteborgsdialekt och ovårdat sms-sex.

"Ur vulkanens mun" är en pjäs som bygger på Helena von Zweigbergks bok med samma namn. Ett rått och naket drama, som hämtat direkt ur verkligheten. Paret driver varandra till en gräns där de håller på att tappa kontrollen. Utbrotten på scen är inte på riktigt, men så nära man kan komma. Känslorna likaså. Varför ska man se just denna teater? För att det är en viktig pjäs i många avseenden, men kanske framför allt för att stanna upp och komma till självinsikt. Se på sig själv från sidan. Eller helt enkelt bara roas i två och en halv timma åt att det alltid finns folk som har det värre än en själv.

Ur vulkanens mun

Regi: Christian Tomner.

Längd: Två och en halv timme med paus.

Plats: Medborgarhuset i Arjeplog.

Publik: Ett tjugotal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!