På det egna förlaget Friare Liv ger Svensbybon Liv Larsson sedan 2004 ut sina och andras böcker om det hjälpmedel för personlig utveckling, samarbete och hantering av konflikter. Kort sagt sådant som hon i egenskap av konsult arbetat med sedan 90-talet.
Metoden, NVC, brukar också kallas för giraffspråket. Med utgångspunkt i det har hon nyligen gett ut "Tack!" med undertiteln "Uppskattning, tacksamhet & lycka som livsstil".
Absurd lyckoidé
I likhet med de andra böckerna kommer även denna att gers ut på fler språk.
- Under de 20 år jag jobbat inom den här branschen har jag hört många säga att de blivit mycket bättre på att uttrycka sig och förstå andra genom att tillämpa NVC, samtidigt som de tillägger att "jag kan inte säga att jag blivit lyckligare för det".
- Då började jag fundera på vad som kan göra oss lyckliga och om det finns något värde i att vara lycklig.
- Jag ville försöka se om det finns något samband mellan NVC och hur det kommer sig att vissa människor känner sig lyckligare än andra, säger Liv Larsson.
Så har alla hennes böcker kommit till - genom att hon tar reda på mer om sådant hon är nyfiken på och sedan skriver ner det, mest för sin egen skull till att börja med.
- Kunskapsinhämtandet tycker jag är otroligt spännande och jag har ett behov av att skriva. Det är när jag tror att det jag kommit fram till kan intressera andra som det blir en bok. Men jag har också slängt tre halvfärdiga manuskript genom åren.
Angående tacksamhet och lycka framhåller Liv Larsson att hon inte ger mycket för idén om att man ska tänka starkt för att få saker att hända.
- I boken är jag noga med att visa skillnaden mellan den nya forskning som finns om att det spelar roll hur vi förhåller oss till saker, kontra att allt ordnar sig bara man tänker positivt. Det sistnämnda är en absurd idé.
Fem böcker puttrar
Boken "Tack!" tog två år att färdigställa. Bland annat följde Liv Larsson en grupp personer som övade sig i tacksamhet under 52 veckor. Hänvisningarna till andra forskningsrön är många - bara faktainsamlingen måste ha tagit mycket tid i anspråk. För en utomstående synes arbetstakten förbluffande: upp till två faktaspäckade böcker per år i kombination med in- och utrikes engagemang som konsult.
- Skrivperioder är december-januari och juni, juli, augusti. Övriga tider på året ägnar jag mig åt att vara utbildningskonsult.
- Jag skriver sällan en bok i taget. Just nu har jag fem böcker som ligger och puttrar, varav en roman och en barnbok, säger Liv Larsson.
Ondska och godhet
När den skönlitterära debuten kommer att ske vet hon ännu inte, men hittills har hon arbetat med romanen i ett och ett halvt år.
- Den utspelar sig i nutid och handlar om olika saker i mänsklighetens historia som påverkar hur vi lever idag. Jag vill sätta igång folks tankar kring idéerna om ont och gott.
- Kan till exempel en film vara spännande utan uppdelningen i det onda och goda? Kan vi leva bortom föreställningen att en del nationaliteter är onda medan andra är goda? beskriver Liv Larsson och tillägger att hon inte riktigt har ett helhetsgrepp om romanen ännu.
- Det får ta den tid som behövs. Jag har aldrig någon deadline och det är jätteskönt.