Lilly har namnsdag på lördag och evenemanget kallas därför "Lilly lever".
– Vi illustrerar hur en Lilly kan ha levat förr, men berättar också om moderna samarbetsformer och nätverk, säger Anneli Qvarnström.
Hon har släktrötter i Svensbyn och har nu bott där ett år som nybliven pensionär. Hon anslöt snabbt till vad som kallas "Tjejdagis" på Swensbylijda, en kvinnlig motsvarighet till männens "Gubbdagis". Totalt ett 60-tal volontärer som fixar allt kring det populära hembygdsområdet med dess aktiviteter.
Dokumentation
Den gångna vintern fick hembygdsföreningen bidrag från länsstyrelsen och Piteå kommun till en förstudie om hur arbetsfördelning och könsroller såg ut på en bondgård för omkring ett sekel sedan. Anneli Qvarnström som ägnat sitt yrkesverksamma liv åt utvecklingsfrågor och jämställdhet, såg till att allt från muntliga berättelser till studiebesök dokumenterades.
– Vi har studerat olika teman och områden, ibland tillsammans med "gubbarna". Vartefter kom kvinnornas domäner fram, liksom sysslor under olika årstider, säger Anneli Qvarnström.
När slutrapporten skickades in till finansiärerna blev cirkeldeltagarna själva imponerade över resultatet. Nu har Kultur och Fritid beviljat 40 000 kronor ur Kulturmiljonen för att arrangera lördagens historiska kvinnodag på Swensbylijda.
Folkhälsa
Programmet börjar med att Anneli Qvarnström och hembygdsföreningens ordförande Brith Fäldt berättar om arbetet med förstudien. Bland andra tillhör Greta Brännström onsdagsgruppen.
– Hon är den äldsta av oss med sina 86 år och har varit byasömmerska. En av hennes döttrar har sparat kläder som hon sytt, så vi ska ha mannekänguppvisning med hennes klänningar, säger Anneli Qvarnström.
Under dagen medverkar också Doris Thornlund, sakkunnig i jämställdhetsfrågor, samt kvinnoläkaren Birgit Hassler, båda från Luleå. Den sistnämnda utbyter erfarenheter under programpunkten "Folkhälsa och kvinnosjukdomar. Bot och bättring. Födslar och dödslar".
– Det handlar bland annat om vilken kunskap om medicinalväxter som fanns förr. Vi hade örtavandring i somras och för mig som tidigare hade Avans örtagård blev det ett uppsving för förnyat intresse, säger Anneli Qvarnström.
Hattparad
Andra medverkande är lokala musiker, Hattmuseet i Glommersträsk, släktforskare och konsthantverkare.
– Mor och dotter Britta Lysholm och Josefin Lundberg som har företaget Eufåria ihop, är bra representanter för hur gammal hantverkskunskap tas tillvara och förädlas i modern tid genom samarbete med andra.
– Det gäller också det nätverk av fyra fårgårdar som drivs av kvinnor skapat. Djuren har traditionellt varit kvinnornas ansvarsområde, säger Anneli Qvarnström.
Hon och de andra 20-talet kvinnorna är stolta över sitt forskararkiv och fulla av iver inför tillfället att dela med sig av vad de lärt om livet i hembygden de senaste 100 åren.
– Alltihop är viktiga saker och riktigt uppiggande. En bekant undrade nyligen vad som gjort att jag plötsligt ser tio år yngre ut. Jag svarade att jag gått med i Svensbyns hembygdsförening!