Lydia Lindgren föddes i Svensbyn 1884 och dog ensam och bortglömd i New York 1974. I sin ungdom riktades världens strålkastare mot Piteåflickan, hennes kärlekshistorier och de omfattande rättsliga processer hon senare blev indragen i då hon stämde operachefen för Metropolitan Opera, Otto Kahn, en av USA:s rikaste män, för brutna kärlekslöften.
Numera är "den andra svenska näktergalen" (världsberömda Jenny Lind räknas som den första) okänd för de flesta Piteåbor. Men hennes levnadsöde har fascinerat många, däribland Carina Henriksson, själv operasångerska, som på söndagen bjöd in till sin egenproducerade föreställning "Här är det jag som stämmer" på Swensbylijda.
Föreställningen, som köpts in av Svensbyns hembygdsförening, hade urpremiär 2021 på Piteå Museum i samband med Piteå 400 år. Det är en berättelse om två kvinnor, deras liv och öden, om en kvinnas rätt till sin röst, till sin kropp, till sin karriär och om att ta sig friheten att själv bestämma över sitt liv.
Förutom om Lydia Lindgren handlar föreställningen om Carina Henrikssons alter ego Glesbygdsdivan, om hur hon trotsade Jante och gick sin egen väg, om livsval och om hur historien kan se annorlunda ut när en kvinna går i en mans fotspår.
Roger Norén stod för piano och dragspel och iklär sig även olika roller i föreställningen, såsom operachefen Otto Kahn.