Hård trio tillbaka i länet

Lemmy har frisknat till och i kväll står Motörhead på scenen i Pontushallen. En institution inom den hårda rocken är tillbaka i Luleå.- Vi levererar. Det finns inte ett fejkat ben i kroppen på någon av oss. Det för vi över till vår publik, säger Mikkey Dee, bandets svenske trummis, om dagsformen.

Phil Campbell, Lemmy och Mikkey Dee är Motörhead som i kväll gör sin femte spelning i Norrbotten när de spelar på Pontushallen i Luleå. Räkna med välbeprövade kort som "Ace of spades" och "Orgasmatron", men också akustiska "Whorehouse blues".

Phil Campbell, Lemmy och Mikkey Dee är Motörhead som i kväll gör sin femte spelning i Norrbotten när de spelar på Pontushallen i Luleå. Räkna med välbeprövade kort som "Ace of spades" och "Orgasmatron", men också akustiska "Whorehouse blues".

Foto:

SUNDSVALL2011-12-15 06:00

Härom veckan ställde Motörhead in en konsert i Bergen då rosslande frontfiguren/rockikonen Lemmy tappade rösten, men nu är allt som det ska, försäkrar göteborgaren som blivit ett enmansfyrverkeri i scenens mitt.

- Det är bara fint med rösten. Vi gjorde exakt rätt. Det var ingen katastrof med rösten, men hade vi åkt till Bergen och spelat hade nog de gig vi gör nu varit uppe i luften. Vi hade ett par dagar ledigt och han är tillbaka på banan.

Du har själv fått mycket musikaliskt ansvar i Motörhead.
- Jag har tagit mig det. När jag började kunde jag välja att antingen bli en kopia av Philty Animal Taylor eller börja ändra på saker och sätta mig på banan. Jag sa att musiken kommer att ändras och gigen kommer att bli annorlunda. Take it or leave it. Vi puttade Motörhead i en annan riktning. Jag och Phil (Campbell, gitarr) har skrivit det mesta sedan 1992. Jag trivs som fisken i handsken!

Tjänar lika
PT når Mikkey Dee i Sundsvall, en av orterna som får besök. Han har erfarenhet från band som Dokken, King Diamond och Helloween och pratar i positiva ordalag om arbetsfördelningen i sin musikaliska hemvist sedan 20 år. Han konstaterar att Lemmy inte alltid vill stå i centrum, trots sin status.

- Han är grundare av bandet, men han har absolut inte sista säg:en. Det är vi tre som gör det ihop. När jag började i bandet sa Lemmy "Vet du vad, Mikkey? Här måste vi alla tjäna lika och vi ska lägga in lika mycket i bandet. Annars håller det inte". Det har han helt rätt i. Det är aldrig bråk om vem som skrivit vad, eller att tre skitlåtar ska vara med på plattan bara för att gitarristen kräver det. Det här är väldigt unikt. Man får hoppas att yngre band tar lärdom. Jag hade aldrig stannat länge under en boss.

Sedan det totala genombrottet i slutet av 70-talet har det gått både upp och ner för bandet som stått pall för de hårdaste trendvindar.

Vin, spel och skidor

Någonstans runt albumet "Inferno" (2004) fick bandet en nytändning. Mikkey Dee håller med och pekar på producenten Cameron Webb som en anledning.

- Han kunde vara tuff och säga åt oss hur dåliga vi var ibland. Han har stått öga mot öga med Lemmy som skrikit åt honom och frågat vad han kan om rock ’n’ roll. Phil hatade honom efter två plattor och skulle aldrig mer jobba med honom. Det var en ung kille som vågade stå på sig. Nu älskar vi honom. Vår relation har tagit oss till en annan nivå.

Mikkey Dee pekar också på udda satsningar som börjar betala sig och säger att det kan verka som lite löjliga saker ibland. Bandet har långt kvar till Kiss vad gäller prylar associerade med sitt varumärke, men de har kommit en bit på väg. Motörhead har inlett samarbeten med skid-, motorcykel-, vin- och sprittillverkare. De har även lånat ut sina musikaliska talanger till så väl Svampbob som flera tv-spel. Kort sagt, de hittar nya målgrupper.

- Om du går på våra gig nu är hela golvet fyllt med barn och ungdomar. För inte så många år sedan kunde vi kanske göra fyra eller fem gig i England. Från ena året till det andra gjorde vi 23 spelningar på större ställen. Det är inte de gamla som klivit upp ur sina gravar. Det är en ny generation som tycker att det är okej att gilla farsans musik. Det är väl bara mina barn som inte gillar det jag gillar. Det är svårt att få dem att tycka om Purple, Rush och Thin Lizzy.

Men framför allt framhåller Mikkey Dee det huvudsakliga, det som händer när trion går upp på scenen.

- Jag klappar mig själv på axeln och säger "fan vad grym du är på trummor, Mikkey Dee". Man måste göra det.

Vila högt i kurs
Akustiska "Whorehouse blues" som plockats in i setlistan på turnén, har blivit ett uppskattat inslag. Det har spekulerats om en akustisk platta från bandet, planer som Mikkey Dee dementerar.

- Näe, det är nog inte aktuellt, men vi kan göra någon fler akustisk låt eller cover på någon kommande platta.

Ni har jobbat en del i Dave Grohls studio och han är ett stort Motörhead-fan. Blir det något samarbete?
- Jag skulle gärna vilja det, men det finns många varianter att göra det på. Det mesta vi gör är tillfälligheter. Vi är inte ett band som planerar och gör demos och ältar saker. Vi är ett spontant skrivande band, men jag hoppas att vi kan jobba med Dave.

Motörhead må ha rykte om sig om rock ’n’ rollivsstil - Lemmy har i sina dagar gått på både det ena och det andra - men för Mikkey Dee, som ibland har familjen med sig, står återhämtning högt på listan.

- Jag försöker vila mig så mycket som jag kan. Man gör allt och ingenting. Jag tittar mycket på film och behöver mycket sömn för att kunna explodera på scen.

Han gjorde aldrig någon riktig audition. Han hjälpte Motörhead i studion, hoppade på en förbandsturné till Ozzy Osbourne och på den vägen är det. Nu har han suttit "i fällan" i 20 år.

Inte i trådarna
- Det är bara ett nummer. 20 år med Motörhead. Det är en fantastisk resa. Det har varit väldigt mycket upp, men också en del "down". Man lär sig varje dag och många undrar om det är kul fortfarande. Den dagen jag sätter mig i en bekväm fåtölj och bara åker med, då är det dags att kliva ner. Jag vill inte bli en trummis som får folk att säga "där är Mikkey Dee, fan vad han var bra". Jag tänker inte hänga i trådarna tills sista trumpinnen är slagen.

FAKTA Motörhead

Rockband bildat 1975 i England.

Spelar snabb, skitig rock. Somliga har kallat det thrash innan thrash ens fanns, medan Lemmy själv har beskrivit Motörhead som ett snabbt bluesband.

20 studioalbum och en rad liveplattor har det blivit genom åren.

Lemmy Kilmister, född på julafton 1945, är en av ikonerna inom hårdrocken. Härom året släpptes en omfattande dokumentär om honom.

Bandets välkända maskot och symbol, Snaggletooth, återkommer på de flesta av Motörheads omslag.

Den tidiga sättningen med Lemmy (bas och sång), Fast Eddie Clarke (gitarr), och Phil Taylor (trummor) är bandets mest klassiska, men dagens uppställning med Lemmy plus Phil Campbell (gitarr) och svenske Mikkey Dee (trummor) har hållit sedan 1995.

Aktuella: Med albumet "The wörld is yours", dvd:n "The wörld is ours" och konsert i Luleå i kväll.

Konserten i Pontushallen blir bandets femte spelning på norrbottnisk mark. 1985 spelade de i både Kiruna och Överkalix. Luleå fick besök 1999 och 2000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!