Vädret blir till konst för tågresenärer

Hur blir vädret? Sällan är frågan så relevant som på landets största tågstation. Hundratusentals resenärer får svar med hjälp av konstnärsduon Bigert & Bergströms nya offentliga konstverk.

Idag invigs Mats Bigerts och Lars Bergströms offentliga konstverk till Stockholms T-central, beställt av Statens konstråd.

Idag invigs Mats Bigerts och Lars Bergströms offentliga konstverk till Stockholms T-central, beställt av Statens konstråd.

Foto: Robin Haldert / SCANPIX

Stockholm2012-12-17 06:00

Kanske är "Morgondagens väder" Sveriges mest tillgängliga offentliga konstverk. Varje dag passerar omkring 250 000 personer genom Stockholms centralstation - och en hel del av dem tar sig upp- eller nedför den rulltrappa till Cityterminalen där Mats Bigerts och Lars Bergströms verk är placerat.

- Det passar väldigt bra att ha det här verket här, där det kommer folk från alla delar av Sverige och världen, säger Lars Bergström.

Storsatsning
"Morgondagens väder Stockholms Centralstation" är en av de största satsningar som Statens konstråd har gjort på senare år. Verket, som kostat omkring 2,1 miljoner kronor, består av något som lite ytligt ser ut som stora lampor som skiftar i olika färger, utplacerade i en topografisk trappa.

I själva verket är lamporna en gestaltning av de atmosfäriska gasernas molekyler (H20, C2 och N2), som är direktlänkade till väderlekstjänsten Foreca.

Klimatkammare
Med ett vant handgrepp visar Lars Bergström hur vädrets förändringar påverkar installationen. Vid hård kyla blir den största av lamporna djupt blå, när det blir varmare börjar den lysa rött. De mindre molekylerna visar exempelvis om himlen är molnfri, om det snöar, eller regnar.

- Folk har bråttom här, det är inte en plats man nödvändigtvis stannar till på.

- Men man passerar gång på gång och till slut börjar man nog förhålla sig till det på något sätt, säger Mats Bigert.

Människans förhållande till vädret och klimatet är ett tema som har upptagit Bigert & Bergström sedan början av 1990-talet då de tillverkade klimatkammare i vilka de fyra årstidernas klimat återskapats artificiellt.

Sedan dess har de även i olika konstprojekt aktivt försökt påverka vädret, bland annat med en maskin som påstås stoppa tornador och genom att skjuta sönder moln med kolsyreis.

Som en mörk resonansbotten i allt de gör finns också en undergångstematik.

Vad händer till exempel när människan leker Gud och mixtrar med naturen?

- Den problematiken går inte att komma ifrån när man pratar om väder och klimatförändringar.

- I dag behöver det bara bli en ovanlig snöstorm för att folk ska börja prata om att det är en följd av klimatförändringarna. Men det vet vi ju inte, säger Mats Bigert.

"Morgondagens väder" invigs officiellt den 17 december.

FAKTA Bigert & Bergström

Lars Bergström (född 1962) och Mats Bigert (född 1965), har samarbetat sedan 1986.

Ett viktigt tema i Bigert & Bergströms konstnärskap är människans strävan efter att försöka kontrollera livet och döden.

Ofta hamnar deras verk i skärningspunkten mellan konst och vetenskap.

Ett par av deras senaste verk är de fotbojor i form av koldioxidmolekyler som skapades till miljömanifestationen Earth hour 2012 och filmen "Väderkriget" som visar hur de tillsammans med den kanadensiske stormjägaren Mark Robinson reser till den amerikanska mellanvästern för att stoppa en tornado.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!