Strindbergs kärlek

Siri von Essen lämnade make och barn för författaren August Strindberg och drömmen att bli aktris. När Lena Einhorn ger ut sin första roman närmar hon sig en komplicerad kvinna.

Lena Einhorn gästade kulturföreningen Ordmån i Piteå 2006. Nu är hon aktuell med en bok om Siri von Essen.

Lena Einhorn gästade kulturföreningen Ordmån i Piteå 2006. Nu är hon aktuell med en bok om Siri von Essen.

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Stockholm2011-08-15 06:00

Carl Wrangel, Siri Wrangel och August Strindberg. En treenighet sammansvetsad av kamratskap och en fäbless för samtal och kultur.

I det Wrangelska hemmet blir författaren och dramatikern en självskriven gäst i slutet av 1800-talet. Tills idyllen en dag spricker och Siri lämnar sin make Carl för att leva med August Strindberg.

Men äktenskapet blir inte vad Siri hoppats på, i stället för att makarna lyfter varandra blir Augusts kontrollbehov och bräckliga psyke förgörande för dem båda.

- Jag har tampats med frågan varför hon inte frigör sig från honom. Det blir ju till slut helt vansinnigt, säger Lena Einhorn som skrivit romanen "Siri".

Under arbetet med boken har flera svar på den frågan utkristalliserat sig. Siri von Essen blev vuxen strax före den feministiska eran på 1880-talet och kom dessutom från en adlig familj med alla de konventioner det innebar.

- Hon hade tre barn, var redan skild en gång och hur galet det än var tror jag att hon älskade August Strindberg.

I ett samtal med sin dotter Karin strax före sin död ska Siri von Essen ha sagt: "Älskade jag Strindberg? Ja, om jag älskade Strindberg!".

Offrar sitt barn
Det är inte första gången Lena Einhorn gör en djupdykning i Strindbergs liv, men den här gången är det alltså Siri som står i fokus. En kvinna som fångade Lena Einhorns intresse redan för 30 år sedan när hon läste PO Enquists "Tribadernas natt", en pjäs om den tilltagande kampen mellan Strindberg och hans första hustru.

- Hon är en väldigt komplex kvinna, Siri. Att få grepp om henne var inte så lätt. Å ena sidan är hon modig och stark och å andra sidan saknar hon mod i många avseenden.

-Hon förändras dessutom mycket under livets gång. När man först träffar henne är hon självcentrerad och trasig, men från att ha varit kvinnan som nästintill offrar sitt första barn så offrar hon karriären för sina barn senare i livet.

Nära sanningen
Det handlar sällan om sympatier när Lena Einhorn väljer och vrakar bland världens alla livsöden. Visst tyckte hon om Siri, men det är inte en förutsättning för att hon ska vilja skildra en människas liv.

- Jag har ju dragits till Strindberg också, den jäveln, ler hon.

När romanen "Siri" tar sin början är det 1890-tal och Siri och August Strindberg har precis lämnat varandra.

Läsaren kastas in i vad som är början på ett långdraget och smutsigt skilsmässoförfarande. I följande kapitel skildras uppbrottet parallellt med två fria själars häftiga förälskelse.

- Jag tror att Siri var Strindbergs stora kärlek. En stor del av hans litteratur handlar om henne, under det närmare 15 år långa äktenskapet var hon hans musa.

Men det är inte bara kärleksfulla skildringar Siri har givit upphov till. "En dåres försvarstal", i Lena Einhorns ögon Strindbergs bästa bok, är i stora delar en hatskrift gentemot hustrun. Siris påstådda förhållande med danskan Marie David fick författaren att se rött.

För att komma så nära sanningen som möjligt har Lena Einhorn använt sig av källor som brev, böcker och rättegångsprotokoll. Förutom Strindbergs egna verk har Siris och Augusts gemensamma dotter Karin Smirnoffs böcker varit en värdefull tillgång.

- Jag har ett stort behov av att förhålla mig till det autentiska. Jag kan förstås fabulera ihop scener, men jag vill veta att jag ligger nära det jag uppfattar som sanningen, säger Lena Einhorn.

FAKTA Lena Einhorn

Familj: Brodern Stefan Einhorn med familj.

Bor: Söder i Stockholm.

Bakgrund: 57 år. Utbildad läkare och medicinsk forskare. Sedan slutet av 80-talet författare, filmare och regissör.

Läser: Sällan romaner. "Även i läsandet dras jag till det verkliga." Läser just nu en bok om Spektrumkollektivet där bland andra Karin Boye och Josef Riwkin ingick. Läser också en biografi om Bang.

På gång: Har jobbat med ett filmmanus om den unga Greta Garbo i flera år. "Men om filmen blir av vet jag inte." Gör en dokumentär för SVT där hon försöker hitta de målningar som tyskarna stal från hennes pappas barndomshem i Polen, bland annat en Chagallmålning.

Andra livsöden Lena Einhorn har berättat/kommer att berätta om: August Strindberg, sin mamma Nina Einhorn (född Rajmic), Jesus, Gilel Storch, Anna Freud och Greta Garbo.

Om karriärbytet: "Jag var inte lycklig med det jag gjorde. Det var jättesvårt att ta steget, jag stannade kvar ett antal år efter att jag ville sluta och har ett väldigt komplext förhållande till forskningen. Jag forskade i 13 år och har på ett sätt aldrig lämnat forskningen helt."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!