passar den här historien, säger Russell Mael.
Ivrigt berättar Sparks sångare i telefon om radiomusikalen "The seduction of Ingmar Bergman", som får urpremiär i Radioteatern i P 1 den 14 augusti - och om de planer som finns på en fortsättning på projektet.
- Det första steget är att sätta upp musikalen live, men vi tycker att den har kapacitet som film också. Vi har alltid tänkt på den i filmiska termer eftersom musiken är så storslagen och expansiv,
säger han.
Tvekade först
Ingmar Bergman, Sparks och en musikal är kanske inte den mest självklara kombinationen. Russell Mael erkänner också att han och brodern Ron tvekade när Marie Wennersten på Radioteatern hörde av sig och frågade om Sparks kunde skriva en musikal för Sveriges Radio. Det största mentala hindret var att ämnet måste kretsa kring en svensk företeelse.
- Vi funderade på Ikea och Volvo också, men Ingmar Bergman blev perfekt. De andra två hade nog egentligen inte tillräckligt mycket tyngd.
Mardröm i Hollywood
"The seduction of Ingmar Bergman" utgår från en verklig händelse, Cannesfestivalen 1956, då regissören prisades för "Sommarnattens leende".
Men resten av musikalen är en ren fantasi: en dröm i starka färger om hur det skulle ha varit om Bergman rest till Hollywood frestad av de lukrativa villkoren i den amerikanska filmbranschen. Drömmen förvandlas snart till en mardröm, där svensken tvingas fly för sitt liv med polisbilar och helikoptrar
jagande efter sig.
Russell Mael skrattar lite åt det osannolika scenariot:
- Vi gillade idén om hur Bergman ovilligt hamnar mitt i något som mest liknar en Hollywood-rulle - det är verkligen helvetet för honom.
Som band har Sparks gjort sig känt för att oförväget byta stilar, utan att bry sig om vad som är mest kommersiellt gångbart. Sparks har gjort succé med glamrock, med disko och förebådat synten - men stundtals gjort fansen besvikna genom att genast gå vidare till en ny stil. I "The seduction of Ingmar Bergman" jobbar bröderna med stora penseldrag, musiken är ofta grandios, ibland nästan pompös, med ett hotfullt underliggande drag.
Arbetsprocessen har inte
varit helt lätt. Medan bröderna Mael jobbat med musiken i USA har skådespelarna Jonas Malmsjö, som spelar Ingmar Bergman, och Elin Klinga, som gör Greta Garbos roll, fått spela in sina bitar i Sverige.
- Med tanke på det gjorde Jonas ett fantastiskt jobb, säger Russell Mael som är extra nöjd med att Malmsjö själv jobbat med Bergman.
Inför arbetet med musi-
kalen satte sig bröderna ned och fräschade upp minnet genom att återigen titta igenom en hög med Bergman-filmer. De imponerades av hans breda spektrum, höga
ambitionsnivå och den stenhårda vilja som fick honom att driva igenom projekt, trots alla hinder som kom i hans väg.
- Vi vill inte jämställa oss med Bergman, men det är något vi kan känna igen oss i.