Schildt gör film om könsmaktordning

En saga som skildrar en verklighet vi alla känner igen.Så beskrivs regissören Peter Schildts nya film "Tusen gånger starkare" som spelas in i sommar.- Att göra en film om könsmaktsordning, och att dessutom få den rolig, är väldigt svårt, säger Peter Schildt.

Regissören Peter Schildt letade i ett halvår för att fylla alla 23 roller i filmatiseringen av "Tusen gånger starkare". På måndag inleds inspelningarna.

Regissören Peter Schildt letade i ett halvår för att fylla alla 23 roller i filmatiseringen av "Tusen gånger starkare". På måndag inleds inspelningarna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Stockholm2009-07-03 06:00
På måndag börjar inspelningarna av "Tusen gånger starkare", som kommer att spelas in på Eriksdalsskolan i Stockholm.
- Filmen utspelar sig i en
niondeklass där det råder strikta hierarkier och gruppbildningar. Plötsligt kommer en ny tjej till klassen, en tjej som mestadels bott utomlands och inte har kunskaper om vilka koder som finns i klassen. Hon börjar ställa till det och då blir det ett jäkla liv, berättar regissören Peter Schildt.
"Tusen gånger starkare" bygger på författaren Christina Herrströms Augustprisnominerade bok med samma titel.
- Det är alltid kul att se ens figurer få kött och börja leva. De har ju levt inuti mitt huvud, men nu ska de få leva där andra kan se dem också, säger Christina Herrström.
Motarbetas
"Tusen gånger starkare" tar upp frågor kring könsmaktordning, att tjejer ska lära sig ta plats och sedan motarbetas när de väl gör det.
- Jag är trött på snacket om att tjejer ska ta plats. Den stora frågan är vad männen ska göra. Mansrollen måste förändras för allas lycka. Men i den här filmen är det en stark tjej som står i fokus, säger författaren.
Christina Herrström och Peter Schildt har tidigare arbetat ihop med tv-serierna "Glappet" och "Ebba och Didrik". Efter tv-succéerna skrev Christina Herrström böcker utav filmmanuset.
- Då får man ju brodera ut handlingen mycket mer. Nu när man går från bok till film får man rensa bort vissa strömningar och dimensioner som är viktiga. Å andra sidan får man bre ut sig i dialog i stället, säger författaren.
En utmaning
Sextonåriga Julia Sporre, som spelade den unga Harriet i "Män som hatar kvinnor", gör huvudrollen som Saga.
- Saga har inte blivit formad som alla andra tjejer i Sverige. Hon är inte van vid att inte höras och inte ta plats. När hon kommer in i en klass där det fungerar precis så syns hon väldigt mycket, säger Julia Sporre.
- Jag är jättestolt över rollen, det är en utmaning.
"Tusen gånger starkare" går upp på bio i september nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!