Svensk barnfilm utmålas ofta som en lågstatusdel av den svenska filmbranschen, tyngd av resursbrist och svårsåld till både publik och medier.
Konkurrensen från amerikanska animerade filmer är hård, men med sina drygt 570 000 besökare var "Sune i Grekland - all inclusive" en av förra årets mest sedda svenska filmer.
Starkt år framöver
Just nu är också ovanligt många svenska barnfilmer i produktion. Det beror bland annat på att Linus Torell, när han tillträdde som barnfilmskonsulent 2011, fick oväntat mycket pengar i sin hand på grund av att flera tidigare planerade produktioner sprack.
- Det är det som syns nu, vi har 8-9 filmer i produktion, säger han till TT Spektra.
Fler filmer om Sune, Bamse, Krakel Spektakel, Emil och Ida och Bröderna Lejonhjärta är alltså på gång. Men när det gäller helt nya berättelser, som inte baseras på en bok, är det desto skralare.
Handlar det om brist på kreativitet? Snarare om ekonomisk rationalitet.
- Filmer är dyra och då vill man satsa säkert, säger regissören
Stephan Apelgren.
I fredags hade hans film "Eskil & Trinidad" premiär. Den handlar om pojken Eskil som bor med sin pappa i Norrland, de flyttar runt på olika orter när pappans jobb kräver det. När Eskil möter den udda båtbyggaren Trinidad får han lite nytt hopp om sin tillvaro och de båda förbereder ett stort äventyr.
Fick nog av Utøya
Historien berättade Stephan Apelgren för sin son redan 1986 och trots att den aldrig blev film då kom han att tänka på den igen efter de fruktansvärda händelserna på Utøya.
- Jag jobbade i Norge och gjorde thrillers, men efter Utøya fick jag nog. Det kändes helt meningslöst att hålla på med underhållningsvåld och jag funderade på att sluta jobba helt.
- Jag började tänka på vilka bioupplevelser jag själv haft som känts meningsfulla och det var de filmer jag sett tillsammans med barnen, som vi kunnat snacka om efteråt. Då tänkte jag att det här vill jag göra. Det är absolut en risktagning från filmbolagets sida, säger Stephan Apelgren.
Tog över efter Edwall
Ann Petrén, som tog över rollen som det egensinniga byoriginalet Trinidad från Allan Edwall som först var tilltänkt för rollen, förklarar varför det är viktigt att ha alternativ till den dominerande amerikanska barnfilmen av i dag.
- Vi matas så mycket av Disney men den här är mer utmanade, inte fjäskig och har ett annat tempo. Barn behöver de här komplexa berättelserna.
- När jag började jobba för 30 år sedan var det en guldålder för barnkulturen. Det har blivit väldigt annorlunda, barnkultur är tyvärr nästan alltid hotad.
Slopad barnfilmskonsulent
Frågan är hur utvecklingen för barnfilm ser ut på lite sikt. Sedan årsskiftet jobbar Linus Torell inte längre som barnfilmskonsulent, tjänsten är nämligen avskaffad på Svenska filminstitutet, vilket kan jämföras med i Danmark där det finns två.
Anledningen är att det tillkom flera nya stöd i det nya filmavtalet och då SFI har en maxgräns för hur mycket administrationen får kosta så stuvades det om. Linus Torell säger att förändringen inte innebär att budgeten för barnfilm har blivit lägre.
Går det att hävda att det här är positivt för barnfilmen?
- Det tror jag. Vi såg det som en risk att barnfilmen hamnade som i ett eget reservat där budgetarna och stöden varit lägre.
- Det fanns inte samma allvar, nu finns öronmärkta pengar hos fyra olika konsulenter och vi har ett gemensamt ansvar.