Persbrandt tar avstånd från politiskt våld
I nya Beckfilmen bekämpar Gunvald Larsson en miljögrupp som använder våld för att rädda världen. Verklighetens Gunvald, Mikael Persbrandt, tar avstånd från våldet som politisk metod.
I stormens öga. Nyblivne tvåbarnspappan Mikael Persbrandt var som vanligt fokus för allas intresse på galapremiären av den nya Beckfilmen.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Ett kärnkraftverk de inte räknat med är Gunvald Larsson, denna enmansarmé till polis som blir indragen i dramat av flera skäl. Och även privat är Mikael Persbrandt motståndare till att bryta mot lagen av politisk övertygelse.
- Nej, ändamålet helgar inte medlen. Om jag tyckt det hade jag varit anhängare av fundamentalistisk terror, och det är jag inte. Det resonemanget leder till just de problem som vi ser i oroshärdar runtom i världen och som jag sett med egna ögon, säger Persbrandt som i egenskap av Unicef-ambassadör bland annat besökt Afghanistan, Liberia och Moldavien.
Minns 70-talets debatt
På frågan om vad han tycker om kärnkraften säger Persbrandt att han lutar åt att vara anhängare.
- Men jag växte upp under hela den kritiska 1970-talsdebatten om kärnkraft. Det är en förutsättning att man samtidigt utvecklar andra energikällor.
Den nya Beckfilmen har fått kritik för att den ger en för lättvindig bild av säkerheten kring svenska kärnkraftverk. Mikael Persbrandt håller inte med:
- Jag hoppas att det kommer fram i filmen att det faktiskt är möjligt att skapa en sådan här situation. Det svenska samhället har gjort en helhetslösning kring bevakning och säkerhet, där man försöker undvika vapen så långt som möjligt, och det kan leda till en viss maktlöshet. Det är en intressant debatt, men Beckfilmerna är sällan politiska pamfletter.
Filmar med Bier
För bara en dryg vecka sedan blev Mikael Persbrandt och sambon Sanna Lundell tvåbarnsföräldrar, när den andre sonen Åke Lo föddes. Till våren blir han pappaledig, men först väntar filmen "Hämnden" i regi av Susanne Bier.
- Jag spelar en läkare som lever i en relation i ett litet samhälle i Danmark. Han jobbar i krishärdar världen över och hamnar i vad jag tror är Sudan, men det viktigaste fokus ligger inte på hans jobb och vi ska bara spela in en vecka i Afrika. Filmen handlar om vad vi människor gör med varandra. Det ska bli härligt att jobba med så fina skådespelare som Trine Dyrholm och Ulrich Thomsen.
Det kan också bli en film till före pappaledigheten, men han vill ännu inte säga med vilken regissör.
- Bara att det är ett bra manus och bra skådespelare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!