Pär synar populärkulturen med sin novellfilm
Utflyttade Pitebon Pär Larsson har i tre års tid och på sidan om sitt ordinarie jobb arbetat med en novellfilm. I höst beräknas filmen bli färdig och Pär Larsson ska introducera den för filmfestivaler men även för Sveriges television. Filmen är en skildring av hur unga svenskar lever i dagens glamour-samhälle.
Pär Larsson, ursprungligen från Pitholm i Piteå, flyttade till Stockholm med ambitionen att jobba inom tv på idéstadiet. "Men det är ingen öppen famn i tv-branschen för att jobba med idéer", säger han. Nu har han gjort sin första novellfilm.
Foto: Victoria Carlqvist
Pär Larsson har på senare år känt ett glapp mellan vad populärkulturen sänder för budskap om hur unga människor lever kontra hur han själv lever. Han söker en motbild till alla glossiga vimmelreportage.
Innan filmmanuset till "78" hade han börjat på olika manus, men raderat dem ganska fort.
- Jag upplevde inledningsvis att manusen var ganska applicerade på vad andra skulle tycka, säger Pär Larsson.
Crescendo
När han övergick till att skriva vad han egentligen känner, tycker och tänker landade texten.
- Mitt originalmanus blev 58 sidor långt, nu är det nedkortat till 35. Man får ihop mycket innehåll på en sådan längd.
Chrille (spelad av Eric Krogh) är novellfilmens huvudkaraktär, han jobbar inom telemarketing och känner ingen delaktighet i samhället. Trots sin unga ålder är han passiv.
- Från och med mitten av filmen blir Chrille mer och mer uppgiven. Det slutar med att han på en personalfest spyr ner sin vd. Han blir allt mer deppad, hänger ute och festar för mycket, berättar Pär Larsson.
Men Chrilles liv förändras. Han blir kär och handlingen bjuder på ett spännande crescendo.
- Filmen vänder i och med kärleken. Det finns en slags tragikomisk humor i filmen, säger Pär Larsson efter att ha berättat om handlingens mörka underton.
SVT är drömmen
Den ljusa ingången symboliseras av karaktären Susanne (Therese Quiding), som enligt Pär Larsson gör något som kanske inte alltid händer i verkligheten. Hon stannar vid Chrilles sida.
- Människor brukar generellt ha svårt för att intressera sig för andra människor som har det svårt. Man ska alltid vara den starka personen, helt felfri och lyckad, och är man inte det är man inte intressant, resonerar Pär Larsson.
När filmen är färdigställd kommer Pär Larsson att skicka den till Uppsala kortfilmsfestival, Göteborgs filmfestival och Stockholms internationella filmfestival. Han riktar också intresse till filmfestivaler i Europa.
- Och drömmen är att få filmen visad i SVT, säger han.
Pär Larsson regisserar och säger att han har ryggen fri vad gäller kvaliteten på ljud och bild.
- Sedan är det upp till mig att göra en berättelse som berör.
Den enda i produktionen som fått betalt är fotografen, övriga inblandade ställer upp gratis. Själv beskriver Pär Larsson nivån som en blandning av amatör och semi-professionell. Rollerna görs av unga människor som har viss utbildning och erfarenhet inom teater och skådespeleri. Valet av amatörer är medvetet.
- Etablerade skådisar kanske har förväntningar jag inte kan uppfylla, säger Pär Larsson.
Kultur i konflikt
Filmprojektet närmar sig sitt slut. För Pär Larsson är det viktigt att inte peka ut specifika människor utan att skildra hur populärkulturen befinner sig i konflikt.
- Jag tror inte folk inom media vet vilket tryck det är på unga människor i dag. Det är lätt att heta Blondinbella och blogga om glamour. Men det finns en annan verklighet, och även om den på ytan kanske är mer trist och grå så är den betydligt sannare. Och kanske på något vis vackrare, säger han.
Filmprojektet backas upp av Kultur och ungdom i Västergötland, arbetsförmedlingen Liljeholmen, Stockholm universitet, Skarp kommunikation och Filmcentrum Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!