Detta har fått många att gå i taket. Exempelvis har Svenska förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder kallat Googles agerande för världens största upphovsrättsintrång.
Santiago de la Mora, en av de högst ansvariga för Googles boksatsning, håller inte med. Tvärtom anser han att Google inte brutit mot någon upphovsrätt alls.
- Vi har respekterat, och kommer att fortsätta respektera upphovsrätten, säger han.
Olika syn på agerandet
Sprickan är alltså bred. Många förlag ser Googles enorma inskanning - tio miljoner titlar hittills - som ett upphovsrättsbrott i sig, medan Google anser sig göra rätt så länge inte böckerna tillgängliggörs. Och det sker bara om Google får tillstånd från den som äger upphovsrätten, säger Santiago de la Mora.
Avtalets giltighet avgörs i amerikansk domstol i oktober.
En mängd stora företag och instanser har protesterat mot avtalet, och utgången får sägas vara oviss.
- Men det är viktigt att betona - avtalet är resultatet av en amerikansk stämning, och en produkt av amerikanska lagar. Det kommer bara att vara giltigt där, säger Santiago de la Mora.
Särskilt sugen på att diskutera kritiken på ett konkret plan verkar han dock inte vara.
Ändrar i avtalet
Santiago de la Mora säger att Google jobbar för att gå Europa till mötes. I veckan deltog företaget i hearings i EU-kommissionen.
- Vi tyckte att det var bra att vara i EU och förklara. Vi har absolut gjort förändringar, exempelvis har vi ändrat vilka europeiska böcker som anses vara kommersiellt tillgängliga i USA och vad "in print" betyder. Det är viktigt för oss att det ska stämma, säger han.