Laglös popdebut på cd - och vinyl

Pitesonen Niklas Johansson skivdebuterar i veckan som trummis i popbandet House of Tomidas med sångerskan Britta Persson vid mikrofonen. Förutom cd-släpp ges dessutom skivan ut i begränsad upplaga på gammal hederlig lp, vilket han tycker är särskilt kul. - Man behöver inte göra någonting mer efter det här liksom, säger Niklas Johansson och skrattar gott.

"Man måste satsa för att synas", säger Niklas Johansson apropå de stora affischer House of Tomidas marknadsför sin platta med. Från vänster: Peter Hermansson, Johan Strömgren, Britta Persson och Niklas Johansson.

"Man måste satsa för att synas", säger Niklas Johansson apropå de stora affischer House of Tomidas marknadsför sin platta med. Från vänster: Peter Hermansson, Johan Strömgren, Britta Persson och Niklas Johansson.

Foto: Johan Månsson

STOCKHOLM2009-02-26 06:00
Det är dagen för skivsläpp och Niklas Johansson guidar Peter Hermansson (bandets pianist och dragspelare) ut till Botkyrka för att hämta upp ett trumset inför kvällens releaseparty på Södra teatern när PT ringer upp.
I Piteå spelade han i olika band under hela uppväxten i Norrfjärden. Det blev metal med gruppen Morgh, men även dödsmetall, hardcore och pop. När han flyttade till Stockholm i mitten av 90-talet var det för målarjobb. Musiken hade han lagt på hyllan. Så småningom köpte han dock en del slagverk och började spela tillsammans med Peter Hermansson.
- Det blev någon slags gipsy-musik, med dragspel som han precis lärt sig spela, och min djembetrumma. Vi jammade ute i mitt lilla torp utanför Sollentuna. Sedan har det utvecklats.
Johan Strömgren (gitarr och mandolin) tillkom och för några år sedan började materialet bli mer poporienterat. Bandet behövde en sångerska och tänkte direkt på Britta Persson som Peter Hermansson hade spelat med tidigare och kände väl.
- Brittas röst är ju ganska speciell och vi tänkte att den skulle stå i fin kontrast till musiken vi spelar. Det blev ett ganska lyckat resultat, tycker jag.
Träffades på Framnäs
Han mötte Peter Hermansson och Per Nordmark (väletablerad trummis i bland annat Fireside, tillika House of Tomidas producent) när alla tre gick på Framnäs 1992. En stenhård kompistrio bildades.
- Vi fann varandra första dagen. Vi var tre "slackers" av rang på den tiden. Det blev inte mycket gjort. Vi började hänga i Peters studentlägenhet. Skolan var sekundär och vi satt mest och lyssnade på musik. Det var precis när Fireside började ta fart. Det var spännande tider för alla.
Han beskriver en friktionsfri relation mellan bandet och Per Nordmark, som även han är utflyttad Pitegrabb.
- Han är grym som producent. Med mitt instrument är det tacksamt. Man sitter och bollar idéer med varandra och som trummis är man mer eller mindre nörd per automatik. Per har bidragit mycket till den här skivan. Han är inte någon diktator. Han är lyhörd för våra idéer och dessutom är han väldigt duktig på ljud.
Gruppen har hittat rätt bolag i lilla nystartade Brus & Knaster som fortfarande tror på cd-formatet och har distribution i hela Skandinavien via Playground music. När det gäller skivtitel och låttexter vill Niklas Johansson helst inte uttala sig, men han antar att titeln "Dark times" kan ses som en slags samhällskommentar.
Släpps på lp
Förutom vanlig cd-utgåva släpps skivan i 215 exemplar på gammal hederlig vinyl-lp. Hur coolt som helst, menar Niklas Johansson.
- Det är vi mycket glada för. I dessa tider känns det verkligen som en ynnest. Jag gillar formatet och det är ju kul med omslag. Peter har gjort ett annorlunda omslag till lp:n, där finns en alternativ mix på låten "Daytime drunk" och etiketterna på själva skivan är olika. Varje medlem finns på 50-talet exemplar vardera. Är man ett riktigt fan får man köpa alla fyra.
När det gamla bandet spelade "gipsy progressive", med dragspel och djembe, spelade de en del i Västerbotten och var "ganska stora" i Ammarnäs av alla ställen. Sedan de blev House of Tomidas har det blivit en del klubbspelningar i Stockholmstrakten, men flera bokningsbolag är intresserade, så det lär bli turné vad det lider.
Peter Hermansson beskriver han som kapten för skutan.
- Han skriver låtarna och gör även omslag och bilder. Han har styrt och ställt ganska mycket. Min roll är att spela på ett sätt som ska passa till musiken. Det blir nästan aldrig raka trumkomp, snarare rytmiska figurer som jag tycker passar den här musiken. Man får "tänka om" trumsetet till ett annat instrument nästan. Jag använder mycket puk-grejer och "stämningssaker" som väsande cymbaler.
Bandets musik är knappast den mest konventionella som kallas pop. De händelserika låtarna -  där pianon, blås, och slagverk sätts i rejäl rörelse bakom Britta Perssons röst som går genom det mesta - har bandet beskrivit som laglös pop.
- Det är svårt - som alla band säger - att hitta en etikett på det man gör. Den här gången är det verkligen svårt. Någonstans är det ju popmusik, men inte i vanlig bemärkelse. Laglös är en ganska passande beskrivning. Vi funderade även på "excentrisk", men laglös kändes bättre medialt (skratt).
Taget från korvkiosk
Gruppnamnet har de lånat från en korvkiosk utanför Sollentuna, visar det sig.
- Ägaren ville satsa stort och försökte döpa korvmojen till Midas efter den mytologiska personen, men namnet var upptaget. Ägaren modifierade i stället efter sitt eget namn, Torvald. Vi tänkte att Tomidas, det vill vi också heta. Vi lade till "House of" för att det skulle se snyggt ut, men ett hus är ju också en symbol. Vi bjuder in till vårt hus.
FAKTA House of Tomidas
Bildades i Stockholm och fick sin nuvarande sättning 2007, när Britta Persson blev sångerska i bandet.

Medlemmar: Britta Persson, sång, Peter Hermansson, piano och dragspel, Johan Strömgren, gitarr och mandolin, och Niklas Johansson, trummor och slagverk.

Aktuella med debutalbumet "Dark times" som släpptes både på cd och vinyl-lp igår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!