Höstens förvandling

Den 12 november kommer långfilmen om Cornelis Vreeswijks liv. I huvudrollen syns en drogfri Hank von Helvete som tagit farväl av Turbonegro och lagt livet som rockstjärna på is.

Hans-Erik Dyvik Husby är ibland nästan skrämmande lik Cornelis Vreeswijk. "Jag visade lite av de grejer jag gör för Jack, Cornelis son. Han sa ´fy fan, så gjorde farsan hela tiden´", berättar skådespelaren.

Hans-Erik Dyvik Husby är ibland nästan skrämmande lik Cornelis Vreeswijk. "Jag visade lite av de grejer jag gör för Jack, Cornelis son. Han sa ´fy fan, så gjorde farsan hela tiden´", berättar skådespelaren.

Foto: Crille Forsberg

Stockholm2010-07-13 06:00
Vägen dit var lång.
Filmhösten bjuder på ett av senare års märkligaste förvandlingsnummer. En norrman har gått från att vara sångare i Nordens skitigaste punkrockband, via överdoser och "Jesus Christ Superstar", till att spela huvudrollen i den kommande svenska storfilmen om Cornelis Vreeswijk.
Hans-Erik Dyvik Husby, bättre känd som Hank von Helvete, framstår som något av ett mysterium. Själv har han inga problem med underverk.
- Rockstjärnan som lever ett magiskt liv ser sexig ut på affischer, men det är inte så fantastiskt att vara den där rockstjärnan. Jag tog ett beslut om att avsluta hela mytologin. Allt som har hänt mig sedan dess har varit mirakel, säger han.
Och så, efter en kort paus, fyller han i:
- Men det var en lång resa och det blev mycket, mycket värre innan det blev bättre.
I Cornelis kungarike
Hans-Erik Dyvik Husby sitter på ett kafé på Södermalm. Han har valt stället eftersom det ligger "mitt i Cornelis kungarike". Här vande han sig vid tanken på att spela Sveriges mest älskade rumlare i den kommande långfilmen "Cornelis". Här förälskade han sig i Stockholm, dit han nu har flyttat med sin familj.
Det är den ljusa delen av berättelsen. Men först den mörka:
I början av 90-talen blev Hans-Erik Dyvik Husby sångare i norska Turbonegro. Bandet växte till en internationell angelägenhet med klubbar för fanatiska fans, så kallade Turbojugend, över hela Europa. En utstuderat smaklös image och ett ironiskt flirtande med homoerotisk och kvasifascistisk symbolik gjorde Turbonegro till älskade, och hatade, provokatörer.
Frontfiguren Hank von Helvetes tilltagande heroinmissbruk spädde på bandets rykte som notoriskt sviniga punkrockare.
- När det var som värst kunde jag gå upp och ta en fix, göra en intervju och sedan gå ut på gatan och deala heroin. Jag var kändis men levde med sprutor och tvingades till tvångsvård som en vanlig drogmissbrukare.
Livshotande missbruk
Bandets karriär gick rakt uppåt. Det gjorde även Hank von Helvetes heroinmissbruk, som mot slutet av 90-talet nådde livshotande nivåer. 1998 överdoserade sångaren och fick återupplivas efter att ha förklarats kliniskt död.
Där och då fattade han ett definitivt beslut: han skulle inte dö.
- "Överlev" blev mitt viktigaste ord. Det visade sig att jag inte var så bra på att överleva. Att tänka det och vilja det är en sak, men att faktiskt göra det ... Det hände inte förrän Else Victoria föddes.
Dottern kom för ett och ett halvt år sedan. Hans-Erik Dyvik Husby använde inte längre heroin, men var i stället fast i ersättningsdroger som subutex och metadon. Dessutom hade han vad han själv kallar ett "pre-financial-crisis-kokainberoende".
För att bli helt fri från ett missbruk som varat i 24 år skrev han in sig på scientologernas narconon-program i Skåne. Det är en omstridd metod och även om flera av Husbys närmaste vänner är scientologer är han noga med att markera att han själv inte är det. Han konstaterar bara att metoden har fungerat för honom.

Så kom nästa huvudroll
Nu hände allting fort. Samtidigt som han påbörjade behandlingen bestämde han sig för att ta livet av Hank von Helvete. På ett bandmöte förklarade han att 2009 års festivalsäsong skulle bli den sista med Turbonegro.
- Efter det tänkte jag att "vad fan gör jag nu?" Då ringde de från Det norske teatret och frågade om jag ville göra huvudrollen i "Jesus Christ Superstar".
Strax därpå kom nästa överraskning. Regissören Amir Chamdin sökte en person som kunde gestalta Cornelis Vreeswijk i filmatiseringen av vispoetens liv. Han besökte behandlingshemmet i Eslöv och provfilmade med Hans-Erik Dyvik Husby.
Några dagar senare kom erbjudandet om ännu en huvudroll.
- I början tog jag inte in det där. Jag var på ett behandlingshem för att bli drogfri så att jag kunde repa in rollen som Jesus. Det var överväldigande nog för en rocksnubbe, säger Hans-Erik Dyvik Husby.
Utan att riktigt inse konsekvenserna tackade han ja. Hans-Erik Dyvik Husby förstod att filmen skulle bli uppmärksammad i Sverige, men inte att det skulle bli en av de mest emotsedda svenska filmerna på länge.
- Sen insåg jag att Amir faktiskt inte kan hitta någon bra svensk skådis till den här karaktären. Jag är ingen utbildad skådespelare, men precis som Cornelis har jag varit mycket för att leva i nuet utan att tänka på konsekvenserna.
Bygger ett nytt liv
Hans-Erik Dyvik Husby tog med sig sina egna erfarenheter in i arbetet med filmen. Omvänt har han genom att gestalta Cornelis Vreeswijks liv kunnat konfrontera sina egna tillkortakommanden. Ett centralt begrepp i Husbys idévärld är "mentalhygien".
- Vi människor gör så många dumma grejer. När man tänker tillbaka på svåra händelser kan man få tillbaka den dåliga känslan. Mentalhygien är att städa upp sin historia, att kunna se tillbaka på något som varit svårt utan att det förföljer en.
Samtidigt som Hans-Erik Dyvik Husby var tvungen att hoppa av Turbonegro, inser han att bandet har betytt mycket. I musiken, och i skådespeleriet, finns räddningen.
- Det är därför artister håller sig i livet längre även om de sköter sig illa. Det var som kreativ kraft Cornelis var bäst och det är därför han är så stor. Förmågan att skapa är livsviktig och det är vad den här filmen kommer att berätta.
FAKTA "Cornelis"
Långfilm om Cornelis Vreeswijks liv.
Regisseras av Amir Chamdin som tidigare gjort långfilmen "Om gud vill" med Cardigans Nina Persson i en av huvudrollerna.
Huvudrollen i "Cornelis" spelas av Hans-Erik Dyvik Husby.
I andra ledande roller ses bland andra David Dencik, Helena af Sandeberg, Malin Crépin, Vera Vitali och Johan Glans.
Filmen har premiär den 12 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!