Fredens röst utmanar

I Stockholm samlas just nu sakrala körer och solister från olika håll i världen för att genomföra en mycket ovanlig manifestation för fred och försoning. Hundratals representanter för de främsta världsreligionerna är i full färd med att repetera ett nyskrivet verk på temat. Fredens röst, eller Vox Pacis på latin, har premiär 19 augusti.

Dramatikern Gunilla Nordlund är initiativtagare och konsntnärlig ledare för  jätteprojektet Vox Pacis - Fredens röst. Ett ekumeniskt körverk för fred, med hundratals sångare av olika nationaliteter och religioner.

Dramatikern Gunilla Nordlund är initiativtagare och konsntnärlig ledare för jätteprojektet Vox Pacis - Fredens röst. Ett ekumeniskt körverk för fred, med hundratals sångare av olika nationaliteter och religioner.

Foto: Robert Lundberg

STOCKHOLM2008-08-09 06:00
Redan 2006 berättade initiativtagaren för Fredens röst om sin idé exklusivt för Piteå-Tidningens läsare. Frilansfilmaren/regissören Gunilla Nordlund, uppväxt i Arvidsjaur och bosatt i Stockholm, var då i färd med att bilda föreningen Vox Pacis och kontakta Anna Lindh-institutet med fler att samarbeta med.
Efter nära två års förberedelser ser Gunilla Nordlund och de övriga i föreningens arbetsgrupp idén förverkligas, när musiker och sakrala körer varje dag anländer till Stockholm och installerar sig i vandrarhemmet på Skeppsholmen.
Samboende
Totalt 110 hinduer, muslimer, judar, buddhister och kopter ska bo där tillsammans i två veckor. In i det sista är det ovisst om Nada Orient art Group från Palestina får tillstånd att åka till Sverige. Genom Tel Aviv har de inte fått resetillstånd och att öppna gränsen mellan Egypten och Gaza kräver gemensamt beslut från EU, Israel, den palestinska myndigheten och Egypten.
- Vi har jobbat mycket med att få hit dem, så det vore fruktansvärt tråkigt om de inte kommer, säger Gunilla Nordlund.
- Vi gör allt vi kan för att även den palestinska gruppen ska kunna medverka i Vox Pacis och har inte gett upp försöken att låta dem passera gränsen, intygar Basem Abdelhadi vid egyptiska ambassaden i Stockholm.
Möte Tibet-Finland
I veckan anlände en grupp med tibetanska maskdansare från exiloperan TIPA i Dharamsala i norra Indien, samt tibetanska munkar från Gyutoklostret på samma plats i Himalaya. Totalt 300 körer och artister från ett 15-tal länder i Europa (inklusive Sverige), Mellanöstern, Nordafrika och Asien är inbjudna att medverka i "Vox Pacis - Fredens röst" 19-23 augusti. Kringarrangemangen är många, men inget av dem turnerar till andra delar av landet som det först var tänkt. En försmak gavs i onsdags i Sofia kyrka, som var fullsatt: tibetansk strupsång och tidig gregoriansk sång, med Gyutomunkarna, maskdansarna, den gregorianska ensemblen Vox Silentii, samt solistdansaren Virpi Pahkinen.
I samband med Vox Pacis - Fredens röst anordnas också föreläsningar i Stockholmsområdet.
Två delar
Körföreställningen Vox Pacis är indelad i två delar. Först får varje ensemble enskilt framföra hymner, danser och musik på sitt modersmål. Sedan är det dags för den stora fredskantaten. Ylva Q Arkvik har skrivit musiken speciellt för detta tillfälle och Sigrid Kahle texten. Det halvtimmeslånga verket har fått titeln "A Challenge to Humanity" - en utmaning till mänskligheten). Körer inom svenska kyrkan i Stockholmsområdet medverkar och Vox Pacis orkester består av musiker ur Stockholms Läns Blåsarsymfoniker som nyligen gästade Piteå för festspelens finalkonsert. Allt arrangeras rytmiskt och visuellt av dirigenten Jonas Dominique och regissören Gunilla Nordlund.
Från början var det meningen att konserten skulle ges vid fyra tillfällen på Skeppsholmens utescen (där jazzfestivalen brukar vara).
- Dels vet jag inte hur många biljetter vi kommer att sälja och dels utlovar väderprognosen dåligt väder, så vi har flyttat det hela till Blå hallen i Stadshuset, säger Gunilla Nordlund.
Vill gestalta fred
Körer, solister dansare och musiker representerar alltså världens största religioner; kristendom, judendom, islam, buddism och hinduism, med inslag av tibetansk strupsång, kinesisk körsång, samisk jojk, och sufisk ökensång. Hela föreställningen beräknas till 150 minuter.
- Alla ska få sjunga sin älsklingshymn, säger Gunilla Nordlund som fick idén om en fredskantat efter uppståndelsen kring Muhammedteckningarna.
- Jag tänkte att om kultur kan sätta igång så starka negativa krafter, måste det motsatta också vara möjligt. Krig är skrämmande primitivt, det måste gå att gestalta fred, förklarade hon för PT vid den första intervjun 2006 och snart är tiden inne för att bevisa att det går.
Religiös enighet
En gång tidigare har något liknande skett i Sverige, när ärkebiskopen, författaren och musikern Nathan Söderblom anordnade det första stora internationella ekumeniska mötet i Stockholm 19 augusti 1925. Han fick Nobels Fredspris 1930 och hans anda vilar över Vox Pacis 2008.
- Det inspirerade mig till att försöka göra något liknande. Han samlade 600 kristna från hela Euorpa i Stockholm. Vox Pacis tar idén ett steg vidare och samlar alla de stora religionerna från olika världsdelar. Därför valde vi samma datum för urpremiären. Året valde vi för att det är EUs mångkulturår i år och dessutom OS-år säger Gunilla Nordlund.
Vox Pacis - Fredens röst
Det internationella fredsarrangemanget Vox Pacis är en hyllning till ärkebiskopen Nathan Söderblom, som arbetade hårt för att ena de kristna i Europa.
FöreningenVox Pacis bildades i Sverige och har internationella förgreningar.
Vox Pacis är den enda svenska organisation som 2007 mottagit bidrag från Anna Lindh-stiftelsen för interkulturell dialog i Alexandria i Egypten.
Syftet är att bedriva ett ekumeniskt arbete för fred, samt att inspirera till interkulturell dialog och musikaliskt nyskapande.
Vid uppvisad köpt Vox Pacis biljett är det fritt inträde till Nobelmuseet 16-24 augusti. Där föreläser freds- och konfliktforskaren Rebecka Lettevall om Nathan Söderbloms arbete 21 augusti.
Den stora huvudföreställningen spelas in av Sveriges radio samt den irländska radion. Eventuellt gör israelisk tv en dokumentär om projektet.
Källa: www.voxpacis.com
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!