Formgivare firar 40

I början avfärdades deras klatschiga mönster som osäljbara. Men 10-gruppen har för länge sedan fått sin revansch. I år firar formgivningskollektivet 40 år med en stor utställning.

Foto: Gustav Karlsson Frost

Stockholm2010-05-26 06:00
1970 sågs de som okommersiella och "för svåra" av de stora textilföretagen. Men det var då. I dag är 10-gruppen något av en institution, som haft stora framgångar både konstnärligt och kommersiellt.
Vad är det som har gjort 10-gruppen så framgångsrik? Det är frågan som Tom Hedqvist, en av originalmedlemmarna i gruppen, försöker besvara i utställningen "Mönsterkraft! 40 år av inspiration från 10-gruppen" som invigs på Dunkers kulturhus i Helsingborg den 29 maj.
- Det går en tråd igenom det vi har gjort, det har inte så stor betydelse från vilka år mönstren kommer. Man kan se kontinuiteten. Jag har försökt svara på frågan genom att visa mönster i kollision med varandra oavsett vilka kollektioner de uppträtt i.
Vilken är den röda tråden?
- Vad vi än gör ser man att det är vi.
Skällande hundar
I utställningen visas 40 mönster från 10-gruppens historia, inte i kronologisk ordning, utan i samspel med varandra. På en affisch från 1972 syns de allra första, däribland Gunila Axéns skällande gröna hundar och Carl Johan De Geers japaniserade blomsterslingor. De karaktäristiskt färgstarka mönstren gick snabbt hem hos både kritiker och publik. Populärast har Birgitta Hahns bladmönster "Jamica" och Gunila Axéns "Öar" varit.
- Det sistnämnda kallades av någon för "ryggsäcksfolkets lilla älskling", berättar Tom Hedqvist.
Bara tre kvar
Men 10-gruppen har också haft motgångar. Av de tio originalmedlemmarna är numera bara Birgitta Hahn, Ingela Håkansson och Tom Hedqvist kvar.
- Vi har inte överlevt som grupp. Den mänskliga faktorn har påmint oss om att alla människor inte passar att jobba ihop. Men vi är i alla fall det enda kollektiv från 68-perioden som finns kvar. Och just vi tre som gör det här nu passade att jobba ihop.
FAKTA 10-gruppen
Bildades 1970 av Inez Svensson, Birgitta Hahn, Ingela Håkansson, Gunila Axén, Tom Hedqvist, Britt-Marie Christoffersson, Lotta Hagerman, Carl Johan De Geer, Susanne Grundell och Tage Möller.
De tio ansåg att de inte fick gehör för sina idéer hos de stora textilföretagen och ville i stället följa och styra hela processen själva, från mönsterskiss till försäljning av det färdiga tyget i butiken.
Sedan starten har 10-gruppen skapat omkring 30 kollektioner, med mer än 700 tyger och tapeter i produktion.
När textilkollektivet fyllde 30 år uppmärksammades jubileet med en utställning på Nationalmuseum i Stockholm.
40-årsjubileet firas med en utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg mellan 29 maj och 26 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!