Edelfeldt tillbaka med manlig mystik

Över 20 år efter "Den kvinnliga mystiken" kommer den manliga motsvarigheten. Författaren Inger Edelfeldt har haft idén i huvudet hela tiden.- Jag vill försöka gestalta förtvivlan med humor, säger hon.

Inger Edelfeldt vill slå hål på myten på myten om att en naturlig "mystik" finns mellan könen.

Inger Edelfeldt vill slå hål på myten på myten om att en naturlig "mystik" finns mellan könen.

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Stockholm2009-08-01 06:00
Undertiteln på Inger Edelfeldts nya seriebok är "den slutgiltiga genusanalysen". Mot ljusblå bakgrund tronar en manlig bebis med boxhandskar. Detta är "Den manliga mystiken".
Boken är svaret på Edelfeldts "Den kvinnliga mystiken" som kom 1988. I en rad fristående seriestrippar parodierar författaren i båda böckerna över våra föreställningar om den så kallade manliga respektive kvinnliga naturen.
- Jag hade idén om att jag skulle göra "Den manliga mystiken" redan då, faktiskt. Men mycket annat dök upp, jag har ju en del för mig, säger den mångsysslande Inger Edelfeldt.
Tonen är rapp, syrlig och sarkastisk och Inger Edelfeldt vill tydligt slå hål på myten om att en naturlig "mystik" finns mellan könen.
- Det verkar som om man måste kämpa för att behålla den, och det gör mig bara trött, säger hon.
Feminismen mer splittrad
Över 20 år har gått mellan de båda böckernas utgivning, men Inger Edelfeldt menar att det inte verkar ha hänt särskilt mycket på jämställdhetsområdet eller bland våra föreställningar om könsroller.
- Haha, nej "Den kvinnliga mystiken" känns förvånansvärt fräsch än i dag. Det jag tror är skillnaden i dag är att feminismen är mer splittrad, det är åtminstone intrycket jag får när jag snackar med unga tjejer.
Inspiration till "Den manliga mystiken" har hon delvis fått genom att lyssna på musiktexter. Inger Edelfeldt skriver själv musiktexter, och lyssnar ovanligt uppmärksamt just därför.
- Jag lyssnade på country och blues när jag fick inspiration till det här. Jag tror faktiskt specifikt att det var någon låt med Muddy Waters som fick igång mig, men jag kan inte minnas vilken ...
-  Vad jag vill göra är att försöka gestalta förtvivlan och förvirring med humor, säger hon.
Färdiganalyserad
Nu när "Den manliga mystiken" är avklarad, känner hon sig då klar med genusanalysen?
- Själv är jag trött på det nu, när jag har hållit på så intensivt ett tag. Så är det när jag jobbar, nu känner jag att jag aldrig vill göra serier mer. I stället målar jag.  Men det kommer säkert en tid då jag tecknar igen, sådan är jag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!