Billy Pauls karriär frös inne
Soulsångaren Billy Paul var på väg mot en lysande karriär. Men en alltför politisk låt stoppade honom. Nu är han huvudperson i svenska dokumentären "Am I black enough for you".
Billy Paul hade en världshit med "Me and Mrs Jones". Men hans karriär hämtade sig aldrig efter politiska singeln "Am I black enough for you".
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
singelettor från samma år.
Men dörrarna slog igen i Billy Pauls ansikte. Det blev inga fler hits. Orsaken var, troligtvis, hans nästa singel. Den hade titeln "Am I black enough for you" och uppfattades som farligt radikal med sitt rasmedvetna budskap:
"We’re gonna move on up,
three by three/we’re gonna get rid of poverty/stay black, black enough for ya..."
Philly soul
Samma titel har en ny svensk dokumentärfilm av Göran Olsson. Han har följt Billy Paul, nu 74, på turnéer, nostalgipromenader och nattliga bilfärder genom det Philadelphia där Billy Paul en gång var en viktig del av den musikrörelse som kom att kallas Philly soul.
- Jag såg filmen för första gången i oktober, samma dag som jag fick min stjärna på "the Walk of fame" utanför Musikakademin i Philadelphia, säger Billy Paul.
Just nu besöker han Stockholm och Tempo dokumentärfilmfestival där filmen har världspremiär.
- Den fick mig att minnas hur hårt jag jobbat. Inte minst med medborgarrättsrörelsen och Martin Luther King, hur många sånger jag spelat in med lika rättigheter som tema.
Vad gäller låten "Am I black enough for you" säger Billy Paul att han först sent i livet försonats med den.
- I dag skulle jag inte säga att den skadade min karriär allvarligt, för jag är en av få sångare som kunnat resa runt jorden och leva på min musik. Men en gång i tiden tänkte jag så och jag var emot att den släpptes som den gjorde. Det var skivbolaget som ville tjäna pengar. Men det är fler vita människor som gillar låten än svarta. Om det bara varit svarta som köpt den hade jag svultit ihjäl.
När Billy Paul i dag tänker tillbaka på det tidiga 70-talet, när Philadelphia var världens musikhuvudstad och producent-
paret Gamble & Huff spottade ur sig hits, kallar han det för en
magisk tid.
- Vi hade banden, sångarna, skivbolagen. O’Jays, Patti Labelle, Harold Melvin & the Blue Notes ... Det var en blandning av
artister som spelade med varandra och körade bakom varandra, men alla lät olika.
- I dag är det många som samplar oss, men det är sorgligt att de inte uppfinner ny musik längre. Jag tycker jag får respekt av unga artister, men de respekterar inte varandra.
"Inga svarta ledare"
På frågan vad han som gammal civilrättskämpe tycker om Barack Obama svarar Billy Paul oväntat krasst:
- USA har en gigantisk kris, politiker som stjäl, en medelklass som försvinner; det är klart att de då kan välja en svart man till president. De hade kunnat välja en apa eller en pitbull om de trodde att den kunde ta oss igenom den här röran.
- Det finns inga svarta ledare efter Martin Luther King och Malcolm X. Obama är en ledare för alla, inte bara för de svarta. USA:s svarta har stora problem, och Obama kommer inte att jobba för "oss" utan för hela landet. Vi måste själva sätta igång och göra jobbet.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!