Teater om Irak-kriget ur gatuperspektiv

När Nidhal Fares tvingades fly från Irak trodde han att han aldrig skulle stå på en scen igen. Men efter bara 18 månader i Sverige har "Bagdhad burning" premiär - där Nidhal Fares står för en stor dos autenticitet. En vardaglig berättelse från krigets Irak - utifrån en ung kvinnlig bloggares perspektiv - har blivit teater.

Skådespelaren Nidhal Fares, journalisten Tona Ishaq, regissören Gustav Deinoff och skådespelerskan Aminah Al Fakir Bergman.

Skådespelaren Nidhal Fares, journalisten Tona Ishaq, regissören Gustav Deinoff och skådespelerskan Aminah Al Fakir Bergman.

Foto: Claudio Bresciani

Stockholm (TT Spektra)h2008-10-08 06:00
Det var 2003 som den då 24-åriga Riverbend började skriva om sitt liv i bloggen "Baghdad burning - Girl blog from Iraq". Bloggen fick snabbt besökare över hela världen och den har också givits ut i bokform. Hennes berättelser om sig, sin familj och livet i krigets mitt var något helt annat än nyhetsinslagen i tv. Fortfarande är Riverbend anonym, men hennes texter har fått flera priser och dessutom blivit teater i både Skottland och New York.
- Det är helt ofiltrerat, genom Riverbend förstår vi på ett helt annat sätt hur det är att leva i Irak, att vara människa mitt i ett brinnande krig. När man ser nyheterna på tv blir det lätt distanserat, säger Gustav Deinoff.
Strömavbrott
När nu bloggen har dramatiserats även i Sverige är det han som står för regin. Monologen "Baghdad burning" ligger nära originalets nätdagbok och Deinoff har tagit fasta på Riverbends röst, hennes litterära inlägg om allt från världspolitik till tandborstning och strömavbrott. Aminah Al Fakir Bergman, som spelar Riverbend, står på scen tillsammans med irakiske skådespelaren Nidhal Fares samt journalisten Tona Ishaq, som står för de faktabaserade kommentarerna i pjäsen.
- Teaterscenen var aldrig långt borta när jag läste bloggen. Riverbend skriver både sceniskt och poetiskt, säger Gustav Deinoff.
Praktik via SFI
För skådespelaren Nidhal Fares blev Riksteaterns pjäs en vändpunkt. Efter 26 år som skådespelare i Irak, senast på Nationalteatern i Bagdad, trodde han aldrig att han skulle stå på scen igen när han tvingades fly undan kriget. Han fick uppehållstillstånd i Sverige och hamnade av en slump på Riksteatern, när han fick praktikplats via SFI, svenskundervisning för invandrare. I "Baghdad burning" berättar han sin egen historia, parallellt med Riverbends, på svenska och arabiska.
Hans motspelerska Aminha Al Fakir Bergman berättar hur hon ofta vänt sig till honom, "var det verkligen så här?", och fått en viktig bekräftelse.
- Elen bryts varannan timme, precis så är det. Allt Riverbend skriver stämmer, mycket av det hon har sett har jag också sett. Det här kriget är annorlunda, värre än de tidigare vi irakier har upplevt. Man bombar inne i städerna, förstör otroligt mycket. Kriget är närmare den vanliga människan nu, säger han och arabisktalande Tona Ishaq översätter.
När de andra har försökt föreställa sig hur det måste ha varit under kriget har Nidhal Fares återupplevt det, igen och igen.
- När vi i pjäsen hör ljudet av bomber ser jag det framför mig varje gång.
Åsikterna vällde in
Inför repetitionsarbetet deltog ensemblen i två referensgruppmöten, där åsikterna vällde in. Vissa menade att Riverbend aldrig funnits och att bloggen var propaganda. Men att Riverbend verkligen existerar råder det inga tvivel om.
- Vi blev lite nervösa, vet vi tillräckligt? Men vi insåg fort att alla har olika agendor och tycker mycket och gärna om kriget. För oss är det självklart att det hon skriver om har hon upplevt. Nidhals berättelse har varit viktig, hans närvaro ger autenticitet till hela berättelsen, säger Gustav Deinoff.
Premiär 8 oktober i Stockholm.
9 oktober, Stockholm
10 oktober, Nynäshamn
12-13 oktober, Göteborg
14 oktober, Halmstad
19 oktober, Haparanda
20 oktober, Luleå
21 oktober, Jokkmokk
23 oktober, Umeå
24 oktober, Sollefteå
25 oktober, Sundsvall
26 oktober, Söderhamn
3 november, Växjö
5 november, Kristianstad
6 november, Höganäs
13 november, Falun
14 november, Uppsala
15-16 november, Hallunda
17 november, Linköping
24 november, Lund
25 november, Malmö
26 november, Varberg
28 november, Hemse
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!