Lockande rastplatser

Norge har fått upp ögonen för potentialen i ny arkitektur. När landets turistvägar fräschas upp har man satsat på djärva utsiktsplatser för att locka fler besökare. Det har blivit ett internationellt uppmärksammat projekt som nu visas på Arkitekturmuseet i Stockholm.

Flydalsjuvet längs en av Norges mest kända vägar, Trollstigen. Arkitekten bakom rastplatsen, Sixten Rahlff, har använt sig gammal norsk timmerteknik, något som inte alla har tyckt om.

Flydalsjuvet längs en av Norges mest kända vägar, Trollstigen. Arkitekten bakom rastplatsen, Sixten Rahlff, har använt sig gammal norsk timmerteknik, något som inte alla har tyckt om.

Foto: 3RW

Stockholm (TT Spektra)h2008-04-25 06:00
Norsk arkitektur har blivit något att räkna med. Osloborna sträcker stolta på sig när stadens nya operahus hyllas i internationell press. Att arkitektkontoret är norskt gör sitt till. Tidigare har Snøhetta ritat det uppmärksammade biblioteket i Alexandria, men operan är den första riktigt stora byggnaden på hemmaplan.
Statens vegvesens (norska vägverket) satsning på rastplatser längs landets turistvägar är en annan miljardsatsning, som satsat på oetablerade arkitekter.
Många oprövade namn
Längs svindlande Trollstigen, en av Norges mest kända turistvägar som sträcker sig förbi glaciärer och branta fjordar, har asfaltsparkeringar med träbänkar bytts ut. Utsiktsplatåer med djärva grafiska linjer och i material som betong, järn och glas finns där nu. I utställningen "Detour" ("Omväg") på Arkitekturmuseet visas fler exempel.
Nina Berre, chef på Norsk Form som producerat utställningen om turistvägarna, beskriver satsningen som en inkubator för ny norsk arkitektur.
Trots att Norge inte haft någon övergripande arkitektursatsning, liknande det svenska Arkitekturåret, börjar man se en kommersiell potential.
- Men det har också funnits ett utbrett lokalt motstånd. Boende har tyckt att byggnaderna har varit förskräckliga. Efterhand har de fått en egen relation till rastplatserna, säger Nina Berre.
Sohlbergplassen i Rondane har till exempel blivit en lokal attraktion. Bland traktens brudpar har det blivit tradition att ta sitt bröllopsfoto på utsiktsplatsen.
Första stora uppdraget
En av de yngre arkitekterna är Camilla Langeland på byrån Pushak i Oslo. Tillsammans med tre kollegor står hon bakom rastplatserna i Snefjord och i Lillefjord, Havøysund. Svarta träkuber utspridda nära vattnet ger skydd för resenärer oavsett väder.
- Det var Turistvegprosjektet som gjorde att vi startade vår byrå, det var vårt första stora uppdrag. Det var ett drömprojekt att under så fria former få pröva sig fram. Man har satt arkitekturen främst, det är inte ekonomin som har styrt.
Satsar miljarder
Även ekonomiskt är Turistvegprosjektet en stor satsning. Mellan 2002 och 2012 satsar Norges vägverk 2,1 miljarder norska kronor för att färdigställa 18 officiella turistvägar.
- En investering i Norgereklam för att locka fler turister. Bara naturupplevelsen är inte nog. Vi vill skapa ett mervärde, säger Nina Berre.
- Den framtida turisten vill uppleva kultur. Norge har många gamla attraktioner, men samtidskultur är minst lika viktigt.
Förhoppningar finns om att Turistvegprosjektet ska gjuta liv i den norska landsbygden, att ökad turism ska ge välfärd och arbetstillfällen i form av kaféer och levande gårdar.
Turistveg-prosjektet

18 vägsträckor ska få nya rastplatser till 2015, många står redan färdiga. Till 2011 får vägsträckorna officiell status som nationella turistvägar.
Satsningen började på försök under namnet Reiselivsprojektet. 1998 drog man slutsatsen att Norge bör satsa på landets turistvägar, med naturen som det stora dragplåstret.
För att hålla hög internationell nivå har man satsat på ett arkitekturråd, med arkitekter, landskapsarkitekter och bildkonstnärer. Hittills har 40 olika arkitekter och landskapsarkitekter arbetat med rastplatserna.
Utställningen är gjord av Peter Johansson och Barbro Westling och består dels av modeller av några utsiktsplatser och ett tittskåp som visar en film från de norska vägarna. "Detour" visas till 8 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!