Från R2-D2 till Wall-E
Han gav liv åt R2-D2 i "Stjärnornas krig" och fick en hel värld att beröras av rymdvarelsen ET. Nu hyllas ljuddesignern Ben Burtt för Wall-E.
Hollywoods nya favoritrobot "Wall-E" är aktuell för Sverigepremiär.
Foto:
Efter succéer som "Toy story" och "Hitta Nemo" överträffar Pixar sig själva med "Wall-E". Historien om den plåtsamlande roboten och hans kärlek Eve har kallas för ett nytt animerat mästerverk av amerikanska kritiker.
Bakom kulisserna har Pixars animationsgeni också haft hjälp av en hel stab namnkunniga medarbetare.
Inte minst den Oscarsbelönade ljuddesignern Ben Burtt, som har förevigat flera av Hollywoods mest älskade figurer genom sina soniska experiment.
- Att få jobba med regissören Andrew Stanton var fantastiskt, vi är båda stora science fiction-nördar, berättar den 60-årige Ben Burtt på promotionbesök i Sverige inför den svenska premiären av "Wall-E".
Robot som förmedlar känslor
Genom att ta fram ljuden och rösten till "Wall-E" är Ben Burtt på många sätt tillbaka där karriären en gång började för 30 år sedan - i rymden, "Stjärnornas krig" och R2-D2.
- Vi ville skapa en robot som inte använde sig av ord men ändå lyckades förmedla känslor. Innan R2-D2 hade robotar mer människoliknande vocoder-röster, eller ekon lagda på skådespelarrepliker, berättar Ben Burtt.
Han minns hur ljuden togs fram, utifrån George Lucas enkla anvisningar.
- George kanske sa "R2-D2 ska låta bo-bi-scra-padii" och jag kunde kontra med "Psud-psud-bi-scra-padii"... Efterhand blev ljuden både mänskliga och elektroniska, vilket la grunden för resten av de robotar som vi gjorde till "Star wars", och även till "Wall-E".
Under 80-talet jobbade Ben Burtt med bland annat "Indiana Jones"-filmerna och "ET". Att "Wall-E" jämförs med Steven Spielbergs utomjording är dock mer av en tillfällighet, menar Burtt.
Inspirerad av kikare
- Ur karaktärssynpunkt pratade vi mer om figurer som Buster Keaton, Charlie Chaplin och Harold Lloyd. Jag imiterade Buster Keatons mörka röst, det var en bra utgångspunkt även om det inte blev riktigt så i slutändan, säger han.
Producenten Jim Morris, även han på besök i Sverige, berättar om hur Andrew Stanton fick lite otippad inspiration till Wall-E:s fysiska form från - en kikare.
- Andrew lekte med kikaren på en basebollmatch och såg plötsligt Wall-E:s "ledsna hundögon"-uttryck framför sig.
Miljöförstöringen
som tema
Filmen har tydliga teman kring miljöförstöringen, med en kritisk hållning till vårt moderna konsumtionssamhälle, men varken Ben Burtt eller Jim Morris vill överdriva "Wall-E:s" politiska budskap.
- I grunden är kärlekshistorien det viktiga. Samtidigt behövde vi en anledning till att människorna hade lämnat jorden - en värld full av sopor, som en ensam "Robinson Crusoe"-robot fick ta hand om, säger Jim Morris.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!