För en friare manlighet

När 15 unga män skriver om manlighet ligger fokus på sex, våld och skuld. Med antologin "Pittstim" vill Inti Chavez Perez och Zanyar Adami spränga de ramar som styr killars beteende.

Inti Chavez Perez och Zanyar Adami är männen bakom "Pittstim" - en antologi som diskuterar unga mäns villkor och vill spränga manlighetens ramar.

Inti Chavez Perez och Zanyar Adami är männen bakom "Pittstim" - en antologi som diskuterar unga mäns villkor och vill spränga manlighetens ramar.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)h2008-10-06 06:00
Idén till "Pittstim" har vuxit i huvudet på Inti Chavez Perez sedan han gick i högstadiet. Då var det 1999 och mediestormen rasade kring Linda Skugges och Belinda Olssons "Fittstim". För Inti Chavez Perez blev kvinnorna bakom den feministiska antologin förebilder.
- När jag gick i högstadiet kände jag mig utanför. Det fanns så mycket regler man skulle följa som kille, men jag ville inte det. Redan då började jag leta efter en bok som "Fittstim" fast skriven för killar, men det fanns ingen, säger han.
Unga mäns berättelser
Arbetet med "Pittstim" började i januari 2007. Inti Chavez Perez och bokens medredaktör Zanyar Adami har samlat unga mäns berättelser om att växa upp - berättelser som andra killar kan identifiera sig med. Främst riktar sig antologin till grabbar i tonåren, men Inti Chavez Perez hoppas att även äldre män ska ha behållning av texterna.
- Vi har ställt jättehårda krav på att de som skriver ska vara ärliga. Det finns en tystnadskultur bland killar. Vissa saker talar man inte om. Det är därför det är så viktigt att "Pittstim" är helt ärlig. Vi vill att killar ska känna igen sig och prata om det som står i boken.
Berättelserna handlar om allt från översexualiserad grabbighet i hockeyomklädningsrum till våldsam gängkultur eller att som ung homosexuell kille hitta en identitet som fjolla.
Kontroll en röd tråd
- Kontroll är en röd tråd som går genom alla berättelser. Dels killars behov av att kontrollera sig själva för att passa in, men också behovet att kontrollera andra, säger Inti Chavez Perez.
Gemensamt för många av textförfattarna är att de intar en position som närmar sig bekännelsen. Här finns en uppriktig ansträngning att åskådliggöra destruktiva delar av manligheten. Men också en atmosfär av skuld.
Med Valerie Solanas under armen ber Kalle Berggren om ursäkt för sitt manliga beteende: "Till alla tjejer jag på olika sätt inte respekterat vill jag uppriktigt säga förlåt", står det i slutet av hans text "Skitsammankomst".
Vad tjänar jämställdheten på att killar ser sig själva som förövare?
- Jämställdheten tjänar på att killar ser över vilka ideal de följer. Det är inte naturgivet att killar ska ge sig på varandra eller trakassera tjejer sexuellt. Det är samhället som har skapat det beteendet och det betyder att man kan slå sig fri från det. Jag tror att det är jättebra att plantera den tanken i alla killar mycket tidigare än man gör i dag, säger Inti Chavez Perez.
Hur förhåller sig "Pittstim" till ett begrepp som kollektiv skuld?
- Vi pratar inte om kollektiv skuld eller andra begrepp som ligger på universitetsnivå. Det är överkurs. Vi har valt bort frågor på samhällsnivå eftersom vi riktar oss till killar som inte ens får rösta. Vi riktar oss till enskilda killar och mitt mål är att ta bort de stränga ramar som killar växer upp inom så att de får vara sig själva.
Pittstim
15 unga män medverkar med var sin text.
De flesta är okända för den större allmänheten. Bland de mer kända namnen finns journalisten och miljöpartisten Gustaf Fridolin, Axel Gordh Humlesjö från tv-programmet "Debatt" och redaktörerna själva.
Boken ges ut av förlaget Wahlström och Widstrand i en första upplaga om 2 000 exemplar och finns i butik sedan förra veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!