Avgift kan lösa fildelningskonflikt
Storbritanniens kulturminister ställer sig nu bakom en avgift för obegränsad nedladdning av musik från internet. Svenska upphovsmän välkomnar systemet. Redan till hösten kan försök starta i Sverige.
Forskaren Daniel Johansson är positiv till det brittiska förslaget men tror att svenska politiker kommer att vara försiktiga och invänta utvecklingen i Storbritannien och Frankrike.
Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX
Till Sverige i höst
Liknande förslag har funnits i Sverige en längre tid. Idén förespråkas här av organisationen Stim som bevakar musikers och kompositörers upphovsrättsliga intressen.
Nu säger Stims vd Kenth Muldin att organisationen redan i höst vill testa en modell som liknar den som finns i det brittiska förslaget.
- Vi förhandlar med alla stora internetleverantörer och två av de största är positiva till att sätta i gång försöksverksamhet tillsammans med oss. Ett problem är att vi också måste ha med oss skivbolagen och de är inte lika positiva, men vi hoppas på att kunna lansera det här i höst, säger han.
I våras startade det stora danska telekomföretaget TDC och organisationen Koda, som är Danmarks motsvarighet till Stim, ett sådant försök. Mot en avgift som är inkluderad i abonnemanget tillåts TDC:s kunder att ladda ner musik från internet.
Vill undvika lagstiftning
För Stims medlemmar är det viktigt att undvika en lagstiftning som tvingar internetanvändare att betala en avgift eftersom en sådan lag också skulle tvinga upphovsmännen att upplåta sina alster. I stället vill man ha ett avtal liknande det som finns i Danmark, fast ett som inkluderar alla internetleverantörer i Sverige.
- Vi har musiker och kompositörer som inte vill vara med och de måste ha rätten att undanhålla sina alster från internet. Vi vill ha ett avtal mellan internetleverantörerna och Stim där de betalar en licensavgift till oss, säger Keneth Muldin.
I ett första steg har Storbritanniens dominerande internetleverantörer gått med på att skicka varningsbrev till användare som utnyttjar sina abonnemang till illegal fildelning. Företrädare för den brittiska musikindustrin vill att internetleverantörerna skall tvingas stänga ner abonnemangen för de användare som bryter mot upphovsrätten, men så långt är inte de brittiska telekomjättarna beredda att gå, enligt BBC. Det förslag som nu vunnit stöd i den brittiska regeringen utgör ett alternativ till sådana repressiva åtgärder.
Inväntar England
Daniel Johansson forskar i musikbranschens utveckling på KTH i Stockholm. Han menar att det viktigaste ur ett svenskt perspektiv är att bredbandsoperatörer, upphovsmän och skivbolag börjar kommunicera och tillsammans hittar en lösning.
- Om England och Frankrike hittar en lösning kan Sverige säkert följa efter. Ett politiskt utspel kan sätta fart på aktörerna. Men med FRA-debatten i åtanke tror jag att svenska politiker är rädda för att just nu tvinga bredbandsbolag att skicka ut hundratusentals brev till användare eller genomföra liknande åtgärder. Man väntar nog för att se vad som händer i England, säger han.
TT Spektra har sökt Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, m, men ministern är på semester och kulturdepartementet avböjer att kommentera den brittiska kulturministerns initiativ.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!