Det är ingen slump att Svenska barnboksinstitutet har gett sin årliga genomgång av barn- och ungdomslitteraturen rubriken "Gränser och gränsöverskridanden".
Novellsamlingen "Het", med explicit erotiska berättelser riktade till en ung målgrupp, visade vägen med sin tabubefriade syn på sexualitet.
- Homosexualitet beskrivs som en ingrediens som bara finns där, på samma villkor och problem som en heterosexuell relation har. Homosexualiteten har normaliserats.
- Det finns ett spann; nu kan vi tala om sexualiteter i pluralis, säger Åsa Warnqvist, informatör på Svenska barnboksinstitutet.
Nu är den sexuella identiteten ofta bara en av flera ingredienser i berättelsen. Som i Katarina Kieris "Mellan dig och dig", Elvira Birgitta Holms medeltidsroman "Ormringen" och på ett mer komplext sätt i Hanna Jedviks "Kurt Cobain finns inte mer".
Den sistnämnda skildrar vänskapsrelationen mellan tonåringarna Alex och Lovis, en vänskap som ligger väldigt nära kärlek. Att Alex dras till pojkar är inget problem för honom själv, eller för vännerna - men pappans fördomar får förödande konsekvenser.
Hanna Jedvik lät berättelsen utspelas på 90-talet för att visa hur samhället har förändrats på bara två decennier.
-Det behövs verkligen barn- och ungdomslitteratur som går utanför heteronormen och de allra mest inrotade könsstereotyperna, säger hon.
Skildringen av sexualitet kryper nedåt i åldrarna. Även i böcker för 9-12-åringar får framför allt flickors sexualitet och lust plats, framför allt i Moa Eriksson Sandbergs "Den första flickan skogen möter".
I småbarnsböckerna handlar gränsöverskridandet i stället om kön.
Att "hen-debatten" har tagit skruv märks i ett uppbåd av bilderböcker med könlösa barn och djur.
- Det här är en väldigt tydlig trend.
- Det är uppenbart att författarna har tagit intryck av genusdebatten, säger Cecilia Östlund, bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet.