Stig-Helmer går i barndom

Nu besöker Lasse Åberg åter sitt 1950-tal, med den sjätte filmen i serien om Stig-Helmer Olsson. Den sista filmen. Eller?- Njaa, det vet jag inte. Det finns ingen plan, säger Åberg.

Två generationer Stig-Helmer: Lasse Åberg, för dagen i regissörskläder, och Tobias Jacobsson under inspelningen av "The Stig-Helmer story". Filmen har premiär juldagen 2011.  Foto: Marc Femenia / SCANPIX / kod 10570

Två generationer Stig-Helmer: Lasse Åberg, för dagen i regissörskläder, och Tobias Jacobsson under inspelningen av "The Stig-Helmer story". Filmen har premiär juldagen 2011. Foto: Marc Femenia / SCANPIX / kod 10570

Foto: Marc Femenia

Stockholm 2010-10-05 06:00
Stig-Helmer Olsson, 20, puttrar fram på en Stockholmsgata på en flakmoppe av märket Crescent. På huvudet har han ett "vurp-ollon", en vit hjälm. Han passerar kvarterets coolare killar - iklädda duffel men utan hjälm vare sig eller flak - och stålsätter sig för de hånfulla kommentarerna: "Snart ska man väl ha störtkruka när man cyklar också".
Lägg till Folkabubblor, Volvo PV-bilar, läderjackor och pressveck och du inser att Lasse Åberg med "The Stig-Helmer story" är tillbaka på sin favoritplats: Det svenskt folkhemska 1950-talet.
Öppnar för fler
- Slutet av 50-talet var en intressant tid på många sätt. Jag har aldrig skildrat den så här episkt tidigare, bara i korta texter och filmsketcher. Men visst, man kan nog säga att jag doktorerat i nostalgi, säger Lasse Åberg under en inspelningspaus.
"The Stig-Helmer story" har premiär juldagen 2011. Den satt långt inne - men Lasse Åberg, 70, öppnar faktiskt för ännu fler Stig-Helmer-filmer.
- Det finns ingen plan. Nu har jag i tio år känt att det inte var aktuellt att göra film, men ... Jag ser mig som en antropolog som skildrar olika beteenden, inte minst grupprörelser som hälsotrend, golf och båtliv. Och då använder jag Stig-Helmer som verktyg.
Den unge Stig-Helmer, den gänglige mannen på flakmoppen, heter Tobias Jacobsson. Han är en ståuppare och skådespelare som nyligen gått ur Scenskolan i Stockholm, jobbat med teater och nu gör sin första filmroll.
- Alla har en relation till Stig-Helmer. Han är en väldigt tydlig rollfigur. Jag har vuxit upp med de tre första filmerna och skrattat gott åt dem. De har ett berättartempo och en värme som man saknat i svensk komedi. Tanken med den här filmen är att bitar ska falla på plats, att man ska få upp ögonen för varför han är som han är.
Skolmen hänger med
Jon Skolmen har i rollen som Stig-Helmers kompis Ole varit med i alla filmerna. Han konstaterar att "vid första filmen hade alla småbarn. Nu är det barnbarn".
- Ole är som en journalist i filmen. Det är han som sätter igång allt genom att ställa frågan till Stig-Helmer: "Varifrån kommer du egentligen", säger han.
- Lasses filmer har alltid byggt på igenkänning. Den här gången kommer publiken snarare säga "oj, var det så?" Det blir som att sitta i farfars knä när man var liten och säga "berätta om när du var liten".
Fakta "The Stig-Helmer story"
"Filmen handlar om Stig-Helmer Olsson och hans liv innan han hamnade på sina sällskapsresor. Stig-Helmer berättar i nutid om uppväxten i slutet av 50-talet och början av 60 talet, om Nalentiden, om Tv:s ankomst, början på vår teknikutvecklingen osv. Allt detta illustreras i tillbakablickar där vi följer unge Stig-Helmer i 20-årsåldern och hans möte med sin stora kärlek Annika, en ung frälsningssoldat".

Källa: Svensk Filmdatabas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!